PiS – ”våra drömmars parti”

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Magnus Manske.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ägnar sig åtpolitisk marketing. Under ett akut sammankallat konvent i Szeligi utanförWarszawa talades det om Polen som Europas hjärta och PiS som ”våra drömmarsparti”. Och partitopparnas främsta budskap är hur starkt, enigt och fantastisktpartiet är.

Först ut var partiledaren Jarosław Kaczyński som manade till kamp.

Energi är vad som behövs för att vinna det kommande valet. Segern är inom räckhåll men handen måste sträckas ut och det måste vara en mycket stark hand, sa han.

Våra politiska motståndare kan inte regera, det har de bevisat flera gånger om, hävdade Kaczyński. De tolererar ondska, även storskalig ondska, och denna sanning måste förmedlas till det polska folket.

Som andre talare kom premiärminister Mateusz Morawiecki. Han talade mycket och väl om sig själv och sin regering, men också om Europa.

Polen är Europas bultande hjärta, underströk han, och någon polexit kommer inte på frågan, för PiS sätter Europa på första plats. Polen inspirerar idag Europa genom sina framgångar, effektivitet, mod, bestämdhet, hederlighet, trovärdighet.

Som framtidsmål ställde Morawiecki upp Europa, högre löner och modernisering. Den riktiga europeiseringen av Polen är högre lön och inte världsåskådningsmässiga experiment. Menade han.

Bland talarna fanns även förra premiärministern Beata Szydło, som på sin tid tog bort EU-flaggan från sitt tjänsterum. Nu talade hon sig hes om att Polens framtid ligger i Europa.

Med konkreta förslag kom biträdande premiärminister Jarosław Gowin som lovade att bygga ut Energia Plus-programmet. Förnybara biobränslen ska förse fem miljoner hushåll med elektricitet. Även justitieminister Zbigniew Ziobro utlovade något konkret – en förnyelse av den polska straffrätten.

Ett parti som mår bra och leder i opinionsundersökningarna skulle kunna tala på ett annat sätt. Att försäkra de sina om att partiet är starkt, enigt och fantastiskt – och det var huvudbudskapet – är ett tecken på att verkligheten är den motsatta. Politiska motståndare som är svaga behöver man inte bry sig om, men PiS ägnar väldigt mycket uppmärksamhet åt oppositionen. Szydłos försäkringar om att Polen alltid var, är och kommer att vara i Europa tyder också på att man befarar att EU-valet inte får det för partiet önskade resultatet. Redan nu vet man att fader Rydzyks nya parti ska ställa upp i EU-valet. Det finns alltså en stor risk för att väljarna kommer att välja andra politiska grupperingar än PiS. Därför vill man säkra den redan existerande och trogna väljarkretsen.

Insikten om att PiS kan komma att förlora valet nästa höst är nu allmän. Kaczyński vet att allt som partiet vann förra valet på – transparens, måttlighet och förnöjsamhet – är en fiktion. Skandalerna avlöser varandra och det som Lag och Rättvisa anklagade sina företrädare för har blivit deras egen vardag. Kaczyński har insett att polackerna inte lät sig duperas av hans retorik om korruptionsskandalen på Finansinspektionen samt att det inte går att skyffla över ansvaret för den på Medborgarplattformen (PO).

Konventet blev till en propagandistisk konferens där man överskred gränsen för det sunda förnuftet och för anständigheten. Talen visade hur PiS-politiker manipulerar med fakta och siffror. Partiledningen stoltserar med sina framgångar (främst på det sociala området) men hur länge kommer man att kunna leva på det? Dessutom börjar pengarna ta slut och det sociala programmet måste strypas. Det är ett problem för PiS för det är föga populistiskt att ta bort något man redan gett, och valet är runt hörnet.

Lag och Rättvisa som ”våra drömmars parti” är därmed Jarosław Kaczyńskis önsketänkande och propagandistiska knep som få kommer att tro på.

Dorota Tubielewicz Mattsson