Ny statssekreterare var nationalistledare

Adam Andruszkiewicz, ny på digitaliseringsdepartementet.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Adam Andruszkiewicz heter en pinfärsk statssekreterare på digitaliseringsdepartementet. Han har tidigare varit ordförande i den nationalistiska organisationen Allpolsk Ungdom, konstaterar polska medier. Allpolsk Ungdom brukar arrangera invandrarfientliga demonstrationer över hela Polen. Jag har aldrig varit fascist, fascism och kommunism skrämmer mig, säger Andruszkiewicz. Men jag har den kompetens som behövs för uppdraget. Jag har universitetsexamen, det är mer än vad digitaliseringsministrarna i den förra regeringen hade. Varken Michał Boni eller Rafał Trzaskowski var IT-specialister. 

Bakom mig står många unga människor, och det är en styrka, säger han och hänvisar till Facebook, där han har hundratusentals följare. Jag kan verkligen hjälpa regeringen att nå den yngre generationen. Det skrämmer mina kritiker som nu förtalar mig.

Andruszkiewicz valdes in i parlamentet som representant för populistiska Kukiz’15, men gick sedan över till det lilla högerpartiet Frihet och Solidaritet, som grundades för två år sedan av Morawieckis far, Kornel Morawiecki.

Stanisław Tyska, gruppledare i Kukisz’15, säger till radio Zet att utnämningen är stötande.

Premiärminister Morawiecki måste förklara sitt beslut, säger Tyska. Och det skulle vara bra om PiS-ledaren Jarosław Kaczyński sade något om utnämningen. Om han nu fortfarande bestämmer vad som händer i partiet.

Kukiz’15 var ett av de partier som ställde upp i valet 2015 i protest mot den s.k. eliten. Över en miljon väljare röstade på partiet som fick 42 platser i parlamentet. Flera av de invalda har hoppat av, och partiledaren själv Paweł Kukiz har också talat om att lämna politiken. Andruszkiewicz representerar staden Białystok i nordöstra Polen, ett av den polska nationalismens starkaste fästen. (Dziennik.pl och wB 2 jan 19)