PSL-ledaren populärast av oppositionsledarna

PSL-ledaren Władysław Kosiniak-Kamysz. Foto: wikipedia.

Om regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) förlorar valet i höst – vilken oppositionspolitiker skulle passa bäst som regeringschef?

En fjärdedel av de tillfrågade (26 %) har Władysław Kosiniak-Kamysz, ordförande i det lilla Bondepartiet (PSL), som favoritkandidat. Partiet har för närvarande 16 av 460 platser i parlamentet och Kosiniak-Kamysz inflytande har alltså varit begränsat.

På andra plats med 16 % hamnade två politiker: dels Robert Biedroń, idag borgmästare i Słupsk och för tio år sedan Polens första öppet homosexuella parlamentariker, och dels Paweł Kukiz, grundaren till populistiska Kukiz’15, som har talat om att lämna politiken.

Grzegorz Schetyna, ledare för det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), stöds av 10 % och Katarzyna Lubnauer, ordförande i förra valets komet Moderna, av 4 %. Włodzimierz Czarzasty, ordförande i Vänsteralliansen (SLD) av 3 %. Var fjärde tillfrågad har ingen åsikt.

Det här visar hur populär PSL-ledaren är, konstaterar tidningen Rzeczpospolita som låtit göra opinionsundersökningen. Han har hanterat flera svåra frågor på ett sympatiskt sätt och har ofta talat om vikten av att få ett slut på det polsk-polska kriget och i stället arbeta tillsammans för landets bästa. (Rzeczpospolita 2 jan 19)