Lärarna planerar skolstrejk för högre löner

Om vi inte löser lönefrågan blir det generalstrejk. Det säger Polska lärarförbundet (ZNP) efter samtal med skolminister Anna Zalewska i förra veckan.

Många pedagoger infann sig för att delta i samtalen, vilket ledde till att skolministern sa nej – de var för många. I stället valde hon att tala med enbart representanter för de lärare som är organiserade inom Solidaritet – de är mer regeringsvänliga.

Zalewska lovade guld och gröna skogar men inget konkret. Hon försökte bara övertyga oss om att det är kommunerna som ansvarar för våra löner, säger Sławomir Broniarz, förbundsordförande i ZNP. Hon vill nu att inte bara legitimerade lärare ska få motivationsbidrag – som var hennes eget förslag från början. Hon utlovar också en reglering av övertidsersättningen. Men inget av det är nytt.

Men möjligheten till obligatorisk lördagsundervisning ska dras tillbaka. Den har väckt motstånd inte bara bland lärare utan också föräldrar.

Efter de misslyckade förhandlingarna planeras nu en kollektiv protest som ska mynna ut i en generalstrejk bland lärarna, eventuellt under studentproven i maj.

Redan nu ber vi eleverna om överseende, säger Broniarz.

Övriga lärarfack ska besluta om de tänker samarbeta med Lärarförbundet (ZNP).

Skolministern tycks göra allt för att splittra lärarna och den gemensamma fackliga fronten. Att föra samtal med enbart Solidaritets lärarfack bakom ryggen på de andra är onekligen ett försök att skapa missämja och konflikter som bara försvagar protesten. Efter samtalen med Zalewska gick Solidaritet oväntat ut med en kungörelse om att ”det finns en preliminär överenskommelse med minister Zalewska om att höja lönerna med 15 % redan från 1 januari 2019”. Inget annat lärarfack fick något sådant löfte. Inte heller Zalewska nämnde det efter samtalen och det finns inget spår av det i skoldepartementets officiella kommuniké.

Dorota Tubielewicz Mattsson