Iran: Polen förstör 500 år av vänskap.

I mitten av februari arrangeras en konferens om Mellanöstern på initiativ av USA i Warszawa. Den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo vill diskutera Irans förändrade agerande som han betecknar som förödande för regionen. Den iranska regimen har reagerat mycket negativt på beskedet.

Polen förstör över femhundra år av vänskapliga relationer mellan våra länder. Det säger Irans ambassadör i Polen, Masoud Edrisi Kermanshah till tidningen Rzeczpospolita.

Konferensen ska behandla Jemen och Syrien samt Irans agerande i regionen och iranska missiler. Det visar att konferensen är riktad mot Iran, säger han.

Vi anser inte att Polen är vår fiende, säger ambassadören, men vi menar att Warszawa har påverkats av USAs uppfattning om vårt land. För oss är det bekymmersamt att konferensen ska hållas här och det är otänkbart att delta i den. Polen riskerar relationerna mellan våra länder som varit hjärtliga i över 500 år.

Vi gör nu allt vi kan för att konferensen ska misslyckas, vi kontaktar de inbjudna länderna och uppmanar dem att inte delta, eller åtminstone att skicka delegater på en lägre nivå, säger ambassadör Edrisi Kermanshah.

Irans utrikesminister Javad Zarif har reagerat på konferensen via twitter – Polen kommer inte att kunna tvätta bort skammen över denna desperata anti-iranska cirkus, skrev han. (Rzeczpospolita 17 jan 19)