En begravning – två verkligheter

Den mördade borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz. Foto: FB.

Begravningen av Gdańsks borgmästare Paweł Adamowicz direktsändes både i den statliga televisionen TVP och de kommersiella tv-stationerna. Bulletinen följde sändningarna i TVP Info och oberoende TVN24.

Sändningen i TVN24 visade hur Gdańsk-borna sörjer och hedrar sin borgmästare, en stark gemenskap i denna fasansfulla stund och att det går att övervinna hat och hämndlystnad. Änkan Magdalena Adamowicz uppmanade till försoning, vänner och medarbetare talade om Paweł Adamowicz ideella testamente och de forna ovännerna Lech Wałęsa och Aleksander Kwaśniewski satt intill varandra. I studion fanns vänner och medarbetare och man mindes den mördade borgmästaren och hans livsverk. Det gav en stark och rörande känsla av gemenskap och solidaritet.

Läs vidare >>