Polen bryter EUs enade front

Utrikesminister Jacek Czaputowicz. Foto: KPRM

Polen har brutit EU-ländernas enade front mot Storbritannien i brexitfrågan. I stället för att stödja det avtal som EU förhandlat fram med London föreslår den polska regeringen att den nödlösning som kallas backstop skulle tidsbegränsas till fem år. Uttalandet har väckt entusiasm bland många brittiska parlamentariker men avvisas direkt av Irland som hellre vill ha en bra lösning än en snabb sådan.

Backstop innebär att Storbritannien stannar kvar i tullunion med EU för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland fram till dess en bättre lösning förhandlats fram. Många britter oroar sig för att den lösningen skulle bli permanent, vilket skulle innebära en inskränkning i landets utrikeshandel.

En tidsgräns skulle tvinga fram ett permanent avtal, säger utrikesminister Jacek Czaputowicz till tidningen Rzeczpospolita. Det vore naturligtvis mindre gynnsamt för Irland, men å andra sidan betydligt bättre än en hård Brexit.

Brittiska medier påminner om att Polen från början varit den brittiska regeringens viktigaste allierade i brexitfrågan. Alltsedan folkomröstningen arbetar Warszawa för att de runt en miljon polacker som bor och arbetar i Storbritannien ska få behålla sina rättigheter och Polen är redan i konflikt med EU i flera viktiga frågor. (Ntemat.pl och wB 21 jan 19)