PiS tappar stöd efter mordet i Gdańsk

Den mördade borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz. Foto: FB.

Mordet på borgmästaren i Gdańsk Paweł Adamowicz för ett par veckor sedan ser ut att få politiska följder. Väljarna är tydligt missnöjda med hur regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och statligt styrda TVP agerat i samband med de tragiska händelserna i Gdańsk.

Förenade högern, dvs. PiS och de två småpartierna Polen Tillsammans (Polska Razem) och Solidariska Polen (Solidarna Polska) har tappat 4 % av väljarstödet och skulle inte längre ha majoritet i parlamentet om det vore val idag.

Mot Förenade högerns 35 % kan oppositionen ställa Medborgarplattformen (PO) med 29,2 %, Bondepartiet (PSL) med 6,5 % och Vänsteralliansen (SLD) med 5,7 %, tillsammans 41,4 %.

Siffrorna har tagits fram av opinionsinstitutet Ibris för tidningen Rzeczpospolita.

PiS får visserligen i vissa frågor stöd av populistiska Kukiz’15 som får 5,1 %, men det skulle inte längre vara självklart för partiet att utan större debatter genomdriva sina förslag, säger analytikerna.

Man har tidigare sett hur stödet för partiet fallit ganska rejält i samband med t.ex. de ”svarta” protesterna mot totalt abortförbud och avslöjandet av generösa bonusar till regeringen för några år sedan. Hittills har PiS snabbt återtagit sina väljare men frågan är om det går lika enkelt den här gången, säger analytikerna till tidningen. (Rzeczpospolita 29 jan 19)