Kaczyński bakom kulisserna

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Veckans stora händelse i Polen är publiceringen av regeringspartiets Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jarosław Kaczyńskis affärssamtal gällande miljardbelopp, som wB tidigare skrivit om.

PiS anstränger sig att sopa allting under mattan och förringa betydelsen av Gazeta Wyborczas avslöjande. Men i själva verket blev det ett kännbart slag mot partiet och dess image.

Partidirektiven är tydliga: inspelningen är hajpad, Wyborcza släppte inte en bomb utan en knallhatt. Inspelningen visar i själva verket hur hederlig Jarosław Kaczynski är, kultiverad och ren tanke i såväl som i gärning. Oppositionen kritiserar oss no matter what. När det blev känt att Kaczyński inte har något eget bankkonto och inte förstår sig på ekonomi kallade oppositionen honom för mes. När det nu visar sig att Kaczyński inte bara är en framstående politiker utan också affärsman är oppositionen ändå kritisk. Den här inspelningen avslöjar inget viktigt.

Men när man lyssnar noga på vad Kaczyński säger på inspelningen träder en annan sanning fram. Han visar att bolaget Srebrna verkar i Lag och Rättvisas namn och intresse. Det är uppenbart att han själv och hans parti medvetet bryter mot den lag som säger att politiska partier inte får bedriva affärsmässig verksamhet.

På bandet talar Kaczyński inte om bolaget Srebrna annat än i första person plural – vi. Bolaget är alltså samma som PiS. Och det är ett allvarligt brott mot den polska lagstiftningen. För att skydda den demokratiska staten mot korruption och den oligarki som kan utvecklas när man blandar politik och business förbjuder lagen politiska partier att bedriva kommersiell verksamhet.

Ett parti som bedriver affärsverksamhet bryter även mot regeln om ojust konkurrens. Ett regeringsparti ligger alltid steget före konkurrenterna eftersom det kan ändra lagar och regler till sin egen fördel. Ett parti kan också fatta administrativa beslut som överensstämmer med dess egna intressen. Och det säger Jarosław Kaczyński tydligt i det inspelade samtalet från 2015: det är först efter att Pis tagit över makten i Warszawa som bolaget Srebrna, det vill säga PiS, får tillstånd att bygga sina tvillingskrapor.

En annan sak är Kaczyńskis förslag att den österrikiske affärsmannen, och tillika hans släkting ska stämma bolaget för att få sina pengar tillbaka kan ses som ett sätt att via domstolen legalisera stora pengar, vilket brukar kallas pengatvätt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att regeringspartiets ledare deltar i affärsförhandlingar och representerar ett bolag som han formellt inte är chef för. Han vägrar att i bolagets namn betala för utförda tjänster för bolagets räkning. Dessa tjänster gick bland annat ut på att som bulvan dölja den verkliga investeraren (bolaget Srebrna, alltså regeringspartiet).

Sist men inte minst avslöjar det hela den höga moral som Jarosław Kaczyński representerar – muntliga överenskommelser är inga överenskommelser, förtroende för affärspartnern är ett okänt begrepp.

Om det hade handlat om någon annan person än Jarosław Kaczyński hade vi haft en jätteskandal, med säkerhetstjänsten och Antikorruptionsbyrån på besök klockan sex på morgonen, spektakulära bilder på förövaren med handfängsel och högljudda affekterade tal av justitieministern.

Men nu handlar det om regeringspartiets ledare Kaczyński och just därför är det ingen skandal. Det finns väl inget som på ett tydligare sätt visar hur demoraliserade dagens makthavare i Polen är, det vill säga Lag och Rättvisa.

Dorota Tubielewicz Mattsson