PiS kontra Solidaritet

ECS, Euripeiskt Solifaritetscentrum i Gdańsk. Foto: Mike Peel, wikipedia.

Styrelsen för Europeiskt Solidaritetscentrum (ECS) i Gdańsk har beslutat att inte acceptera kulturminister Piotr Glińskis förslag att göra det statliga ekonomiska bidraget till ECS avhängigt av personförändringar i dess styrelse och ledning samt av en omorganisering av utställningen. Man konstaterar att det är ett försök att splittra och demontera hela ECS.

Kulturdepartementets förslag som lagts fram i samtal med Aleksandra Dulkiewicz, tf. borgmästare i Gdańsk, strider mot de regler som ligger till grund för ECS samt mot gällande lagar och statuter.

Att koppla det ekonomiska bidraget till kravet att dela ECS och urskilja en separat del som underordnas ministern leder till att den enda institution som utgör ett monument över polackernas gemensamma verk splittras och förstörs, skriver ECS.

Konflikten mellan regeringen och centret, eller snarare myndigheternas attack på ECS har pågått en längre tid nu. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill med alla medel ta över kontrollen över ECS. Kulturminister Gliński vill strypa bidraget på tre miljoner złoty och sticker inte under stol med att detta är ett straff för ECS ”politiska verksamhet”. Man vill sätta stopp för de möten med Lech Wałęsa, Medborgarplattformens ledare Grzegorz Schetyna m.fl. som centret organiserat. Man menar att ECS inte berättar om den polska solidariteten (själva avsikten med institutionen var ju att ge den en universell europeisk dimension). Vissa PiS-politiker hävdar till och med att ECS driver en ”tysk historiepolitik”.

Efter mordet på borgmästare Paweł Adamowicz blev det förhandlingar mellan staden Gdańsk och kulturminister Gliński, som lade fram sitt förslag. Centret får behålla hela det statliga bidraget på 7 miljoner złoty mot att departementet får rätt att tillsätta en biträdande chef samt att man inrättar en speciell del, som uppkallas efter Anna Walentynowicz, som skulle lyfta fram Solidaritets ”verkliga historia”, och inte den som presenteras av ECS. Det är värt att notera att Anna Walentynowicz redan nu har sin givna plats i utställningen.

Kulturdepartementet har uttryckligen sagt att ECS inte är tillräckligt ”ödmjukt”, säger tf. borgmästare Aleksandra Dulkiewicz. Hon låter förstå att staden Gdańsk inte kommer att acceptera politisk och ekonomisk utpressning.

Samtidigt har man dragit igång en insamling för att hjälpa ECS och rädda det planerade firandet av de första fria valen den 4 juni. På tre dagar kom hela den nödvändiga summan, tre miljoner zloty, in.

Det är en mäktig symbolisk handling som visar att polackerna inte accepterar politiseringen av kulturinstitutioner, inte accepterar utpressning från makthavarnas sida och att de inte accepterar en erövring av den polska historien och identiteten.

Det är inte första striden mellan regeringspartiet och kulturinstitutioner i Polen. Samma dramatiska och skoningslösa krig förs mot Museet över andra världskriget i Gdańsk, där man försöker ändra på utställningen så att den passar PiS politiska syften. Många befarar att Museet för de polska judarnas historia, POLIN, i Warszawa står näst på tur.

Samtidigt undrar man hur Gliński kom sig för att lägga fram sitt kontroversiella förslag. Det var inte särskilt svårt att förutse hur den medborgerliga reaktionen skulle bli.

Dorota Tubielewicz Mattsson