TVP misstänks bemöta kritik med provokation

TV-journalisten Magdalena Ogórek. Foto: wikipedia.

Statliga TVP får mycket kritik för att ha lämnat ambitionen att vara en objektiv förmedlare av nyheter och underhållning. Beryktade exempel är rapporteringen när Barack Obama talade på Natomötet i Warszawa sommaren 2016 och hur man följde begravningen av den mördare borgmästaren i Gdańsk, Paweł Adamowicz för ett par veckor sedan.

Chef för TVP är efter regeringsskiftet för ett par år sedan Jacek Kurski, en av regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) främsta profiler. TVP följer regeringens historiepolitik och anstränger sig att ge tittarna en positiv bild av Polen under den nya regeringen, arbetar för att öka patriotismen i landet och ge befolkningen en positiv bild av Polens ärorika förflutna.

En av dem som reagerat över politiseringen av public service är Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet men sannolikt snart tillbaka i den polska inrikespolitiken.

Lögn som organiseras av myndigheterna för skattepengar är en farlig form av våld som vi alla är offer för, skrev Tusk på twitter på måndagen. Vi bör alla solidariskt inom lagens ram protestera mot sådan lögn.

Detta fick många att undra vad den förre regeringschefen syftade på. Man frågade sig om det kunde hänga ihop med den s.k. attacken på Magdalena Ogórek i helgen. Ogórek är journalist på nationalistiska TVP men för fyra år sedan var hon presidentkandidat för Vänsteralliansen (SLD).

När Ogórek på lördagskvällen lämnade tv-huset möttes hon av demonstranter och på hennes bil fanns lappar med texten TVP ljuger.

TVP gjorde incidenten till helgens största nyhet – det här visade verkligen att oppositionens moral befann sig på det sluttande planet!

Men granskar man klippet lite närmare ser man att en glatt leende journalist som vevar ner framrutan, pratar med de kringstående och vinkar till. En man i gruppen i stort lösskägg, svart mössa och lockigt hår som ropar ”Vanära!”, ”PiS-agenter!” avslöjas som en av Ogóreks kollegor.

Nu menar många att händelsen var en provokation där Ogórek spelade med i avsikt att misskreditera dem som kritiserar TVPs bristande opartiskhet. Inte minst som en av TVPs fotografer påpassligt fanns på plats och spelade in händelsen som sedan upprepade gånger spelades upp i tv-rutan.

Och lördagens provokation kanske inte ingick i hennes arbetsuppgifter, men den har naturligtvis dragit uppmärksamheten till denna unga dam, som så lätt byte sida politiskt, lämnade Vänsteralliansen och började arbeta för synnerligen konservativa PiS.

Dorota Tubielewicz Mattsson