Biedrońs parti ska friska upp den polska politiken

Robert Biedroń grundar ett eget parti. Foto: FB.

I Polen har det alltför länge varit kall vinter, och nu efter flera år måste det äntligen ta slut. Därför kallar jag mitt nya parti Våren (Wiosna) och vi ska föra in en ny friskhet i den polska politiken. 

Det säger Robert Biedroń, borgmästare i Słupsk, som nu bildar det nya parti som många länge väntat på.

Biedroń var en gång Polens första öppet homosexuella parlamentariker och möttes av hånskratt när han klev upp i kammarens talarstol. Sedan valdes han till borgmästare i hemstaden Słupsk och blev som sådan mycket uppskattad. Konflikter uppstod naturligtvis – hans första strid gällde ett påveporträtt som han ville flytta ut ur sitt arbetsrum. Då drogs han inför rätta för att ha sårat religiösa känslor.

Men det mesta har gått Biedrońs väg, och under det senaste året har det blivit alltmer tydligt att han både vill tillbaka till rikspolitiken och att många stöder honom i det.

Hans program är radikalt för att vara i Polen: fullständig separation mellan stat och kyrka, kyrkan ska betala skatt på samma sätt som alla andra, religionsundervisningen i skolan ska ersättas med engelska. Utöver arbetar han för HBTQ-personers och kvinnors rättigheter, rätt till abort ingår förstås i det.

Biedroń anser att det nationalistiska och religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) förstör den polska demokratin. Därmed inte sagt att han skulle vilja samarbeta med det förra regeringspartiet Medborgarplattformen (PO).

Dess politik ledde till en flykt från landsbygden till storstäderna, och nu är de enda som bor kvar där äldre och arbetslösa, menar han.

Därför måste de rika städerna dela med sig av sitt överflöd till den fattigare landsbygden, anser borgmästaren i Słupsk. Han vill också införa en medborgarpension/lön på minst 1600 złoty i månaden (knappt 4200 svenska kronor).

Det är alltså tydlig vänsterpolitik, vilket är känsligt i Polen där många fortfarande har kommunisttiden i färskt minne. Biedroń tycks därför huvudsakligen väcka entusiasm hos unga välutbildade stadsbor som reagerat mot den nationalistiska och bakåtsträvande politik som bedrivs i landet idag.

Biedrońs parti Våren får ekonomiskt stöd av en av Polens excentriska miljonärer – Janusz Palikot, som själv för drygt tio år sedan startade det populistiska partiet Palikotrörelsen. Det blev Biedrońs debut i rikspolitiken och hans mål var att arbeta för homosexuellas rättigheter. Partiet bytte namn ett par gånger, tappade väljare och försvann. (wp.pl, wnp.pl, politico.eu och wB 4 feb 19)