Jarosław Kaczyńskis affärsverksamhet

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Nya detaljer om bolaget Srebrnas affärsverksamhet och dess koppling till Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), dyker upp i nya bandinspelningar.

Den här gången gäller det ett samtal mellan den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner, avlägsen släkting till Kaczyński, och Kazimierz Kujda, en av Kaczyńskis närmaste män och chef för Nationella stiftelsen för miljövård. Även detta samtal handlar om Birgfellners kontrakt med Srebrna. Bolaget ägs av en stiftelse, som grundats av Kaczyński.

Samtalet ägde rum i juni 2018, då Kaczyński var inlagd på sjukhus för sina knäproblem.

Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Birgfellner spelade in samtalen eftersom han kände på sig att något var fel, och han bad Kujda om hjälp. I juni 2018 var projektet med tvillingskyskraporna fortfarande aktuellt och Kujda utlovade all möjlig hjälp och stöd. In på sommaren blev bygget mer dubiöst eftersom man inte kunde vara säker på utgången av borgmästarvalet i Warszawa på hösten. Borgmästaren måste komma från regeringspartiet om man skulle kunna kringgå regelverket och genomföra bygget. Hoppet om att kunna ta över domstolarna fick dessutom Kaczynski att uppmana Birgfellner att kräva rättvisa i en domstol. Med domstolsväsendet i Kaczyńskis hand skulle han inte ha några möjligheter att få sina pengar.

Kazimierz Kujda hade teoretiskt ingenting med bolaget Srebrna att göra. Men bara teoretiskt, i praktiken styrde hans fru bolaget. Och så har det varit länge – när Lag och Rättvisa är vid makten är Kujdas fru chef för Srebrna, när partiet är i opposition leder Kujda företaget. På så sätt kunde man inte binda bolaget till partiet. Inte förrän nu.

Kujda berättar i inspelningen att han efter varje samtal åkte direkt till Kaczyński. Allting skulle ske enligt hans vilja och med hans tillåtelse. Det var Kaczyńskis förhandlingar och ingen annans.

Samtidigt visar banden att regeringspartiet Lag och Rättvisa var splittrat när det gällde tvillingtornen. Kujda menade dock att bygget var ”mycket viktigt för Polen, för vår historia och för allting” och hävdade att tvillingskraporna skulle vara en gåva till Jarosław Kaczyński.

De nya banden visar alltså att kopplingarna mellan Kaczyński/partiet Lag och Rättvisa och bolaget Srebrnas affärer är uppenbara. Därmed kan man även ifrågasätta Kaczyńskis inkomstdeklaration – han hävdar ju att han inte bedriver affärsverksamhet. Samtalen kring Srebrnas verksamhet förs i Nationella stiftelsen för miljövård där Kujda är chef. Srebrnas officiella chef är han visserligen inte men han utlovar hjälp och stöd från hustrun. Och sista ordet vad gäller Srebrna har alltid Jarosław Kaczyński.

Kazimierz Kujda höll inte sina löften om hjälp med förhandlingarna med Kaczyńskis Srebrna. Byggprojektet avvecklades i väntan på den politiska utvecklingen i Warszawa och i hela landet. I slutet av juni meddelade bolaget att bygget skulle stoppas och att man inte skulle betala den österrikiske affärsmannen ”en enda zloty”. I augusti spelade Birgfellner in två samtal med själve Kaczyński som förklarade att man stoppat bygget av politiska skäl och att valet av borgmästare i Warszawa skulle avgöra om man kunde återuppta projektet. Kaczynski uppmanade affärsmannen att gå till domstol med sina krav. Bolaget Srebrna har aldrig betalat för det utförda arbetet och den österrikiske affärsmannen har anmält till åklagare att Kaczyński lurat honom.

Med all säkerhet är det inte slutet på denna historia med inte bara komiska och melodramatiska inslag utan även med starka politiska undertoner.

Dorota Tubielewicz Mattsson