Den återfunna fakturan

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Premiärminister Mateusz Morawiecki och hela regeringspartiet har gång på gång uppmanat den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner att lägga fram fakturor som bevis för sina krav på bolaget Srebrna, som är nära knutet till regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Nu publiceras fakturan i tidningen Gazeta Wyborcza. Den har tydligen funnits där hela tiden. Men Srebrna vägrade att betala och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński rådde sin affärskompanjon och släkting Birgfellner att gå till rätten med sina krav.

Fakturan är utställd av firman Nuneaton, bildat av bolaget Srebrna för byggandet av de numera ökända tvillingskyskraporna i centrala Warszawa. Förfallodatum för fakturan, som är en av fyra, är den 21 juni 2018 och Srebrna skulle betala ut 1,58 miljoner złoty (ca 4,5 miljoner kronor) till Nuneatons chef, som var Birgfellner. Samtliga fakturor finns nu hos Åklagarmyndigheten.

Den skenbara frånvaron av fakturor visade, enligt regeringspartiet, på partiets och dess ledares fullständiga hederlighet och var tecken på oppositionens ohederliga avsikter. Birgfellner uppmanades i retoriska ordalag att visa upp fakturorna, han kallades lögnare och bedragare, hänvisades till domstol och man hävdade att det aldrig funnits några fakturor.

Men fakturorna finns där och är daterade till juni 2018. I slutet av juni äger ett viktigt möte rum: Gerald Birgfellner träffar då Srebrnas ledning, Kaczyńskis affärsrådgivare Kazimierz Kujda och hans fru som formellt är chef för Srebrna och ett par till. Man undrar vad affärsmannen egentligen vill och han får höra att han inte ska få en enda złoty för han är en lögnare och bedragare.

Kaczyński själv är inte närvarande, han ligger på sjukhus.

Birgfellner blir alltså avspisad och förolämpad. Ingen vill tala med honom. Till slut får han träffa Jarosław Kaczyński (det är deras artonde samtal) som envisas med att det inte blir några pengar eftersom det inte finns några fakturor. Birgfellner får vända sig till domstol.

Efter flera års reformer har regeringspartiet ett mycket stort inflytande över domstolarna.

Ingen vet vilka fler avslöjanden väntar i denna spektakulära historia. Och om historien i sig är skandalös så är regeringspartiets hantering av den fullständigt oförsvarbar. Mängden av absurda bortförklaringar, lögner och manipuleringar visar hur demoraliserat partiet och dess anhängare är. Den visar också den fullkomliga bristen på respekt för polackerna och deras intelligens.

Dorota Tubielewicz Mattsson