Ministern och de falska vallistorna

Digitaliseringsminister Adam Andruszkiewicz. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Inför de lokala valen 2014 misstänks nationalistiska Młodzież Wszechpolska (Allpolsk ungdom) ha förfalskat runt 400 namnunderskrifter på vallistor för Ruch Narodowy (Nationella rörelsen). Chef för organisationen var då Adam Andruszkiewicz, som idag är biträdande IT-minister i premiärminister Mateusz Morawieckis regering. Andruszkiewicz uppges själv ha deltagit i förfalskningarna.

Det rapporterar tv-kanalen TVN24.

Adam Andruszkiewicz kom in i parlamentet 2015 genom populistiska Kukiz’15. Efter en schism lämnade han partiet och bildade tillsammans med premiärministerns far, Kornel Morawiecki, den parlamentariska klubben Wolni i Solidarni (Fria och solidariska). 2016 ertappades han med att ha tagit ut 40 000 złoty (ca 110 000 kronor) i milersättning från parlamentet, trots att han varken har bil eller körkort.

Andruszkiewicz har varit en av dem som högljutt protesterat mot parlamentarikernas privilegier. Han har även gjort sig känd för att kräva straff för negativa uttalanden om de s.k. fördömda soldaterna*. Däremot tycks han inte ha något emot att skymfa homosexuella eller vänstern. Och så lyfter han Lukasjenkos Vitryssland till skyarna.

I december utnämndes Adam Andruszkiewicz till biträdande IT-minister trots att han inte tillhör regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Nu visar det sig att åklagarmyndigheten i Białystok i hela fem år har utrett Andruszkiewicz roll i förfalskningen av namnunderskrifterna. Riksåklagaren, som konstaterat obefogade förseningar i såväl utredningen som insamlandet av bevismaterial, är kritisk till hur undersökningen har genomförts. Enskilda åklagare har faktiskt försökt ställa Andruszkiewicz inför rätta för förfalskning, men myndighetens chef fann ingen anledning att häva hans parlamentariska immunitet. Bevismaterialet, som enligt TVN är graverande för Andruszkiewicz, togs omhand och lades i en låda.

Myndighetschefen har tidigare arbetat för Antikorruptionsbyrån (CBA) och varit en nära medarbetare till Mariusz Kamiński, säkerhetstjänstens koordinator.

Detta är ytterligare en suspekt historia om regeringspartiets dunkla affärer, ett nät av beroenden och ömsesidiga intressen. För varför blir en ökänd ultranationalist, homofob och rasist plötsligt minister i PiS-regeringen? Varför bryr sig Lag och Rättvisa inte om att han tycks ha begått ett grovt brott? Varför undrar regeringspartiet inte hur det kommer sig att säkerhetstjänsten skyddar honom?

Dorota Tubielewicz Mattsson

* De fördömda soldaterna kallas tusentals motståndskämpar som efter andra världskriget fortsatte kämpa – nu mot kommunistregimen. De jagades av Röda Armén, många kastades i fängelse, dödades och grävdes ner i anonyma massgravar.

Läs mer om de fördömda soldaterna>>