Spelet kring tvillingskyskraporna

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Det finns ett tjugotal pärmar med utförlig dokumentation av det arbete som den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner utfört på uppdrag av Srebrna, det bolag som ägs av Lech Kaczyńskis stiftelse och som de facto styrs av Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens mäktigaste man. Pärmarna är inlämnade till åklagaren.

Det rapporterar tidningen Gazeta Wyborcza.

Nu förhör man Birgfellner som dragit Srebrna inför rätta för att få betalt för tjänster han utfört åt bolaget.

Enligt regeringspartiet är Birgfellner en lögnaktig bedragare, och så sent som förrgår sa Kaczyński att ”den där herrn kräver pengar för arbete som inte på något sätt är dokumenterat”.

Men nu finns det alltså dokumentation. Är Kaczyński en cynisk och hänsynslös affärsman eller vet han inte vad hans medarbetare i Srebrna haft för sig?

Birgfellners fullmakter som offentliggjordes häromdagen ger honom mycket stora befogenheter. Det finns också en faktura och dokumentation som bekräftar de utförda arbetena. Dessutom finns de bandinspelningar som visar att Kaczyński och hans österrikiske kompanjon sedan länge arbetat ihop och hade en deal.

När Birgfellner nu sett till att allting är dokumenterat enligt lag – varför vägrade Srebrna att betala sina räkningar?

Jarosław Kaczyński undviker ansvaret och betalningen – formellt leder han inte bolaget. Men i själva verket är det han som förhandlar, fattar beslut och fördelar arbetsuppgifterna. För att inte lämna spår av sitt engagemang i verksamheten skriver han själv inte på några dokument. Det gör i stället hans kusin Grzegorz Tomaszewski åt honom. Tomaszewski är styrelsemedlem i bolaget Srebrna. Och på order av Kaczyński har kusinen kvitterat ut den dokumentation som lämnats in till åklagarmyndigheten.

Den 27 juli 2018 träffades Kaczyński, Birgfellner och Tomaszewski i Lag och Rättvisa högkvarter. Som tolk agerade österrikarens fru. Birgfellner överlämnade dokumentationen över de utförda arbetena och Tomaszewski kvitterade mottagandet på Kaczyńskis befallning. Birgfellners fru påpekade att samma uppsättning redan har överlämnats till bolaget Srebrnas chef och understryker att där fanns allting: fakturor, avtal, datum för arbetet etc.

Det avgör Jarek, svarar Tomaszewski.

Överlämnandet av originaldokumentation är detaljerat beskrivet i den anmälan som Birgfellners juridiska ombud lämnat in till åklagaren.

Enligt österrikarens advokater var åklagaren på måndagen genuint intresserad och mycket noggrann. På onsdagen handlade förhöret om att ta reda på Birgfellners planer och vilket hot han utgör för partiet Lag och Rättvisa.

Sent i onsdags begav sig PiS-ledaren till justitieminister Zbigniew Ziobro. Annars brukar det vara regeringsmedlemmar och politiker som får köa för att få audiens hos partiledaren, men den här gången blev det tvärtom. Kaczyński uppsökte Ziobro, som också är riksåklagare. Frågan är om han beordrade Ziobro att lägga ner ärendet. För en gång inledd juridisk process kan vara svår att stoppa när den väl är inledd, och utgången kan vara oviss.

Dorota Tubielewicz Mattsson