Macierewicz och sekretessen

Försvarsmiister Antoni Macierewicz. Foto: Robert Suchy, försvarsdepartementet.

För tre år sedan berättade förre försvarsministern Antoni Macierewicz i parlamentet om försvarets innehav av raketer. Men då avslöjade han hemligstämplad information, vilket nu framgår av ett besked från försvarsdepartementet.

Beskedet kommer från Krzysztof Brejza, den parlamentariker från oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) som för ett år sedan avslöjade regeringens generösa bonusar – uppgifter som allvarligt skadade väljarnas förtroende för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Brejza har frågat försvarsdepartementet om inte de uppgifter som Macierewicz då offentliggjorde var sekretessbelagda. Av departementets svar framgår att Macierewicz bröt mot sekretesslagen eftersom uppgifterna var hemligstämplade.

Dåvarande försvarsministern Macierewicz framträdde i parlamentet och anklagade den förra regeringen för att ha rustat ner polska militärmakten.

Vad har Polen gjort er när ni lämnat det så försvarslöst, frågade han retoriskt från talarstolen. Och i sin iver att framhålla PiS-regeringens insatser avslöjade han fakta som visade sig vara hemligstämplade.

I sin bok om Macierewicz, som kom för drygt ett år sedan, har journalisten Tomasz Piątek skildrat den förre försvarsministern som en person med kontakter med den ryska maffian samt med den sovjetiska och senare ryska underrättelsetjänsten. Därför spekulerar man nu om huruvida avslöjandena var tecken på ministerns omdömeslöshet (viljan att imponera på väljarna) eller om avsikten var att informera någon utomstående?

Åklagarmyndigheten har nu i tre år låtsats om att det hela aldrig inträffat.

Dorota Tubielewicz Mattsson