Oppositionen stöds av fler väljare än PiS

Om EU-valet hölls idag skulle Europeiska Koalitionen få 35 % av rösterna mot 33 % för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Europeiska Koalitionen består av oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO), Bondepartiet (PSL), Vänsteralliansen (SLD) och den nya bildningen De gröna som fokuserar på grön politik, hållbar utveckling och feminism.

Det visar en opinionsundersökning som opinionsinstitutet Kantar Millward Brown gjort för tidningen Gazeta Wyborcza.

Robert Biedrońs pinfärska parti Vårens (Wiosna) popularitet håller i sig och skulle få hela 11 % om det vore EU-val idag. Populistiska Kukiz’15 skulle få 7 % medan övriga partier inte får tillräckligt många röster för att kunna ta plats i Bryssel.

Om resultatet står sig skulle Europeiska Koalitionen få 22 platser i EU-parlamentet, PiS 20 platser, Våren 6 platser och Kukiz’15 skulle få 4 platser.

Att oppositionen enats inför valet går ut över PiS som nu tappar stöd i städerna och bland yngre väljare. I de större städerna har stödet för PiS sjunkit från 27 % till 16 % och bland unga väljare från 23 % till 13 %.

Att flerbarnsbarnbidraget 500+ ska utökas till att omfatta även det första barnet eller att pensionärerna ska få en trettonde utbetalning i vår har inte hjälpt för att hålla röstsiffrorna uppe för regeringspartiet. (Wyborcza.pl 133 mars 19)