Biedroń: Vi behövs för större jämlikhet

Robert Biedroń, ordförande i det nya partiet Wiosna (Våren).
Foto: FB.

Det polska samhället är betydligt mer antikyrkligt än vad politikerna tycks förstå. Det säger Robert Biedroń, grundaren av det nya partiet Våren (Wiosna) som snabbt dragit till sig många sympatisörer.

Jag menar att alla präster bör ha ett kassaregister för att registrera sitt kontantflöde, säger Biedroń i en intervju med den konservativa veckotidningen Wprost.

De troende betalar prästerna för olika former av kyrklig service, det är pengar som ingen har koll på och som det inte betalas skatt för. Idag har präster en schablonskatt på ett par hundra złoty – och den som har en liten firma, en bilverkstad eller en frisersalong, betalar många gånger mer. Det är inte rättvist, och folk ser det.

Biedroń fortsätter alltså sitt korståg mot katolska kyrkan och dess envisa motstånd mot mänskliga rättigheter för homosexuella och jämställdhet mellan könen. Hans partiprogram är radikalt för att vara i Polen: på programmet står fullständig separation mellan stat och kyrka, kyrkan ska betala skatt på samma sätt som alla andra, religionsundervisningen i skolan ska ersättas med engelska.

Utöver det arbetar han för kvinnors rättigheter där rätten till abort ingår.

Biedroń anklagar regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att beröva polackerna Europas frihet och solidaritet. Och trots alla vallöften blir köerna till sjukvården och domstolarna bara längre, säger han. Av de tre miljoner nya bostäder som utlovades för fyra år sedan ser man inte heller mycket.

Men Biedroń är skeptisk till den nya politiska organisationen Europeiska Koalitionen (som består av nästan hela oppositionen).

Vi vet för lite om vad de vill, säger han. Hur ställer de sig till jämställdhet mellan män och kvinnor? till att skilja staten från kyrkan? civilt partnerskap för enkönade par? Det har de inte sagt något om!

Därför behövs vi i vårt parti som en garant för större jämställdhet, säger Biedroń. För även oppositionen har alltid stått på knä inför biskoparna. År 2011 lovade Donald Tusk att avveckla kyrkofonden – i dag har vi 2019 och fonden finns fortfarande kvar. (Wprost och wB 1 april 19)