Oppositionen är idag starkare än PiS

Ett par färska opinionsmätningar tyder på att oppositionen tar ledningen i väljaropinionen. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är fortfarande störst med 37,6 % av väljarstödet sitter PiS fortfarande sitter säkert i sadeln. Men det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) når idag upp till 32,6 %, och Robert Biedrońs purfärska parti Våren (Wiosna) till 11 %. Tillsammans stöds de alltså av över 43 %.

Övriga partier får emellertid inte mycket stöd – de två som utgjorde valkometerna 2015, Kukiz’15 och Moderna skulle med 4,85 % respektive 1.7 % inte ens komma in i parlamentet. Inte heller Bondepartiet (PSL) med 3,5 % eller Vänsteralliansen (SLD) med 4,2 %. Extremistiska Korwin stöds fortfarande av 3,6 % av väljarna, men ligger alltså kvar under 5 %-spärren.

Liksom tidigare har PiS sin främsta väljarbas bland de konservativa och på landsbygden, både hög- och lågutbildade. PO tilltalar högre utbildade som bor i storstäderna. Även Biedrońs Våren får störst stöd i storstäderna.

Enligt undersökningen, som genomförts av Radio Zet och Stan.Polityki, skulle alltså bara tre partier ta plats i parlamentet om det vore val idag: PiS, PO och Våren.

När väljarna i stället tillfrågades om hur de skulle rösta i EU-valet blev resultatet snarlikt. Europeiska Koalitionen – som består av PO, PSL, Vänsteralliansen (SLD), Moderna och de gröna – skulle få 41,5 %. PiS skulle med 38,8 % komma på andra plats och Våren 6,8 % på tredje plats. Den mätningen gjordes av den oberoende tankesmedjan Institut Badań Spraw Publicznych (Institutet för offentliga undersökningar). (Radio Zet 3 april 19)