Bokbålspräst beklagar uppståndelsen

Präster i Gdańsk bär fram böcker som ska brännas på bål. Foto: wikipedia.

Harry Potter har inte förtjänat detta – att brännas på bål! Det säger läraren och psykologen Przemysław Staron. Att se Satan i en barnbok där hjälten är en föräldralös gosse som kämpar mot det onda. Det är så dumt så det är inte sant!

Förra helgens bokbränning i Gdańsk har väckt stort uppseende både i Polen och utomlands. För att lyda Gud gjorde en grupp präster upp ett bål där andra präster och allmänheten skulle bekämpa ockultism och magi. På bålet hamnade både böckerna om Harry Potter, föremål som hör ihop med leksaken Hello Kitty samt rituella föremål från andra religioner som afrikanska trämasker osv.

Arrangören Rafał Jarosiewicz från Stiftelsen SMS från Himlen uppmanade församlingsprästerna att ta med föremål som hör ihop med ockultism och trolldom. Även församlingsborna bidrog med sådant de trodde att Gud skulle vilja ha bränt.

På tisdagen gick Jarosiewicz ut med ett skriftligt meddelande där han bad om ursäkt. Han påpekade att Stiftelsen under årens lopp delat ut massor av böcker gratis och beklagade uppståndelsen kring de bilder från evenemanget som snabbt spreds över världen.

Jarosiewicz är en tämligen okonventionell präst – han har gjort sig känd för serva allmänheten genom att fara runt i bil med en biktstol i bagaget, han har upprättat ett bibliotek för de döda, spritt evangeliet från hustaken osv. (Onet.pl och wB 4 april 19)