Ärkebiskop: Pedofildömd kardinal har kränkts

Ärkebiskop Marek Jędraszewski. I bakgrunden en bild av Madonnan med barnet. Foto: Adam Bujak, Bialy Kruk.

Pedofilin inom katolska kyrkan är sedan en tid på var mans läppar. Även kyrkans egna män uttalar sig – Polens primas (högsta kyrkliga titel i ett katolskt land) Wojciech Polak ber alla offer oförbehållsamt om förlåtelse samtidigt som han på tisdagen presenterade riktlinjer för skydd av barn och ungdomar i Gniezno stift.

Ärkebiskopen i Kraków, Marek Jędraszewski, däremot använder pedofilidomen mot den australiske kardinalen George Pell som ett exempel på hur man kan bli förföljd i dagens samhälle.

Kristendomen har alltid varit förföljd, och kardinalens mänskliga rättigheter har kränkts, sade ärkebiskopen på en konferens i dagarna.

Han fördömde Västeuropa, där relativismen och individualismen hyllas.

Det är farligt, det är en kapplöpning för råttor, sade Jędraszewski och frågade retoriskt om religionen fortfarande är nödvändig för människan.

Ja, svarade han, gemenskap, där människor lever i tron tillsammans, den är nödvändig, för att man inte ska gå vilse i världen som om Gud inte fanns. Vad vore Europa om man skär av sina europeiska rötter, frågade ärkebiskopen. (Natemat.pl och TVN 9 april 19)