Biedroń: Början till slutet på Kaczyńskis tid

Robert Biedroń, nytt löfte i politiken. Foto: FB.

Detta är början till slutet på Kaczyński-eran. Vi har ju precis startat vår verksamhet, men man talar redan mer om frågor som rör människors vardag: löner, pensioner, bostäder, luftföroreningar, jämställdhet mellan könen och lika rättigheter för alla grupper i samhället. En del av detta ser regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som depraverat.

Det säger Rober Biedroń, som efter tiden som borgmästare i Słupsk räknar med att ta plats i rikspolitiken med hjälp av sitt nybildade parti Wiosna (Våren), till den politiska sajten International Politics and Society, IPS.

I tre år har regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) legat högt i opinionsundersökningarna, men nu har man snärjt in sig i några korruptionsskandaler och förtroendet har minskat. Vårt parti har dykt upp och människor känner att det går att besegra Jarosław Kaczyńskis parti, säger Biedroń. I alla opinionsundersökningar ligger vi runt 12 %, vilket inte är lite för polska förhållanden. Vi kämpar för social rättvisa, mänskliga rättigheter, civilt partnerskap – PiS anser sådant vara degenerade företeelser från EU. Men vill vi ha demokrati måste vi ta hela paketet, för allt hör ihop.

De som dras till oss är ofta unga framstegsvänliga storstadsbor som har tröttnat på de gamla partierna – sådana som inte brytt sig om att rösta tidigare. Vi får alltså fler väljare att gå och rösta, konstaterar Wiosna-ledaren. Och om vi gick med i Europeiska Koalitionen (där de flesta större oppositionspartierna ingår) skulle de väljarna strunta i att rösta, för de tror inte på de gamla politikerna längre. Dessutom är Europeiska Koalitionen alltför bred, partierna har motstridiga intressen och kommer aldrig att kunna enas om ett gemensamt program.

Wiosnas första test blir i EU-valet i maj: Biedroń hoppas på ett starkt EU som också sysslar med vardagsfrågor – sjukvård, utbildning osv. Han understryker också att den i EU mångomtalade solidariteten mellan medlemsländerna ska gälla alla och i alla frågor – så är inte fallet med den tysk-ryska gasledningen Nord Stream II.

Den nuvarande regeringen försöker försvaga EUs strukturer och i stället Donald Trumps favoritbaby i Europa, men så kommer det naturligtvis aldrig att bli, säger han. Vi måste långsiktigt arbeta för större europeisk säkerhet och försvarsförmåga. (ips-journal.eu 9 april 19)