Strejk stänger fyra av fem polska skolor

Runt 80 % av de polska skolorna uppges vara stängda sedan lärarna på måndagen drog igång sin landsomfattande strejk.

Strejken är väl placerad – just nu infaller vårens tentamensperiod för landets högstadieelever och gymnasister, vilket sätter extra press på regeringen.

Lärarna har under en lång period begärt och förhandlat om bättre arbetsvillkor och inte minst högre löner. Bakom kraven står två av de tre största lärarfacken. Den tredje lärarorganisationen hör hemma i fackförbundet Solidaritet, som står regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) nära, antog regeringens bud på söndagskvällen.

Sedan utbildningsminister Anna Zalewska misslyckats med att lugna landets upproriska lärare sattes i stället förra premiärministern Beata Szydło in som förhandlare. Hon erbjöd en social pakt som gick ut på att lärarna år 2023 skulle få höjd lön mot att de åtog sig 4–6 fler undervisningstimmar i veckan. De flesta lärarfacken sade alltså nej till budet.

Katolska kyrkan i Polen är som alltid politiskt engagerad, och på söndagen bad präster till Gud om att lärarna skulle återta sitt strejkvarsel, vilket fick ett antal åhörare att lämna mässan.

Kraven på höjda löner inom den offentliga sektorn har blivit alltmer högljudda sedan regeringen drog igång stora sociala satsningar – dels på barnfamiljerna, dels på sänkt pensionsålder – och därför tvingades släppa det gamla taket för underskott i budgeten. (Warsaw Voice, natemat.pl och wB 9 april 19)