Smolensk-mytologin tonas ner inför årets val

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

För nio år sedan, den 10 april 2010, störtade president Lech Kaczyńskis plan i dimman på ett militärt flygfält nära den ryska staden Smolensk och alla 96 ombord omkom. Då skapades en av de kraftfullaste myterna i polskt samhällsliv: olyckan var ett politiskt attentat. Framför sig såg många polacker en komplott där ryska och polska ledare var inblandade, de såg explosioner i luften och grymma ryssar som avrättade överlevande.

Det skriver den politiska sajten politico.eu i en analys inför EU-valet.

Idén om ett sabotage användes flitigt av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) inför det segerrika parlamentsvalet 2015.

Inför årets val – till EU i maj och till parlamentet i höst – drar PiS inte längre Smolensk-kortet. Partiets hårda kärna är fortfarande övertygad om konspirationsteorin, men idag fruktar man att den kan stöta bort väljare.

Dagen ägnas förstås åt minnesceremonier som avslutas med tal av partiledaren Jarosław Kaczyński utanför presidentpalatset. Olyckan har blivit en del av PiS politiska identitet och den hjälpte partiet att överleva under de år då landet styrdes av Medborgarplattformen (PO) och Donald Tusk, skriver politico.eu.

Konspirationsteorin gav upphov till en hel del spekulationer. Kaczyńskis månatliga besked till anhängarna gick ut på att allt var politiskt initierat och att sanningen snart skulle avslöjas. Han understöddes av förre försvarsministern Antoni Macierewicz, som misstrodde den statliga haverikommissionen. Att misstag från besättningen och dåligt väder orsakade olyckan var för honom oacceptabelt, och så snart som möjligt efter regeringsskiftet hösten 2015 öppnade han en ny Smolenskutredning som skulle bevisa att planet sprängts i luften. En tillkallad expert sade att presidentplanet delats på längden, precis som när man steker korv, en annan visade med tillknycklade läskburkar hur planet såg ut efter nedslaget, skriver politico.eu.

Regissören Antoni Krauzes film Smolensk från 2016 pekar mot Moskva och Kaczyński anser att filmen ”helt enkelt visar sanningen.”

Anklagelserna om att Tusk skulle vara inblandad har under åren fungerat som politisk ammunition mot honom och hans parti Medborgarplattformen (PO), och Tusk har upprepade gånger kallas att vittna i rättegångar som haft anknytning till flygolyckan.

Smolensk-förfalskningen slet sönder samhällslivet redan från början, sade han i en rättegång förra året.

Inga bevis för konspirationsteorierna har dykt upp. Ryssland vill inte släppa ifrån sig flygplansvraket och inga spår av sprängämnen har kunnat upptäckas på offrens uppgrävda kroppar. Ändå tror nästan en fjärdedel av polackerna fortfarande på teorin om ett politiskt attentat.

Macierewicz hävdar fortfarande att det går att bevisa att planet sprängdes i luften, men Kaczyński själv tycks ha förstått att Smolensk inte drar lika många röster som förr. Olyckan har tonats ner inför EU-valet, nu vill premiärminister Mateusz Morawiecki locka med nya extrapengar till barnfamiljer och pensionärer. (Politico.eu, Polskie Radio och wB 10 april 19)