Polska påskägg – pisanki

Ägg i olika tekniker.

Påskägg i Polen är traditionell folkkonst och kan fortfarande köpas på Cepelia, den polska Hemslöjden. Äggen har utvecklats under sekler och skiftar ungefär som folkdräkter gör i olika delar av landet. Arkeologer har under utgrävningar hittat målade ägg från runt år 1000.

Handmålade ägg av trä från olika regioner.

På polska heter det inte att måla ägg utan att skriva (pisać) och därav namnet pisanki för de handgjorda äggen. Det finns dock undantag där äggen målas. Huvudsakligen dekoreras de mest med en batikmetod och med skrapningsteknik. Enligt batikmetoden ”skrivs” mönstret på ett ägg med smält bivax och man använder en tunn nål. När vaxet torkat doppar man ägget i växtfärg. Därefter tar man bort vaxet genom försiktig uppvärmning och mönstret framträder.

Tupp och höna, gjorda för hand.

Med skrapningstekniken doppas ägget i växtfärg och sedan skrapas hela mönstret fram på fri hand med en spetsig kniv. I Kurpie i nordöstra Polen använder man en teknik med märgtrådar ur säv som limmas med små garnbitar på ägget. I vissa delar av Polen målar man ägg av trä, annars använder man sig av riktiga ägg från höns, ankor eller gäss.

På palmsöndagen före påsk tar man med sig ”palmer” till kyrkan till åminnelse av Jesu intåg i Jerusalem. Denna tradition hade vi även i Sverige fram till 1529. ”Palmerna” består av pinnar som är klädda med torkade blommor och gräs färgat i bjärta färger. Även sådana kan man hitta på Cepelia. Traditionen kommer från Litauen som var i union med med Polen 1386 – 1792.

Glad Påsk!
Text och bild: Henrik Oxelcrantz
Källa: Jag har hittat en del i en ICA-kuriren från början av 80-talet.