Symbolfylld valkampanj

Riddar Karski.
Skärmdump från onet.pl.

Historiska spel är uppskattad underhållning under somrarna i Polen och inför EU-valet den 26 maj arrangerar Karol Karski från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) riddarbataljer där han iförd rustning och stor rödvit flagga besegrar sina fiender korsriddarna.

Det ligger naturligtvis en djup symbolik i detta. År 1410 krossade polska trupper Tyska Orden, som från borgen Malbork styrt över snart sagt hela Europa. Slaget vid Grunwald är en av de historiska händelser som polska barn får lära sig allt om från dag ett i skolan, det är en av nationens många viktiga frihetssymboler. Karski blir en representant för den nationella friheten, för det goda.

EU-valet den 26 maj är en lika viktig strid för Polen. Det är då vi ska avgöra var Polen ska befinna sig på den europeiska arenan, säger han med svärd och sköld i högsta hugg.

Att fienden i det här fallet är just Tyska orden och inte t.ex. turkarna som kung Jan Sobieski 1683 besegrade utanför Wien är inte heller någon tillfällighet. Lag och Rättvisa uppmuntrar öppet medborgarna att se Tyskland som nationens fiende. Man talar inte längre om att nazisterna under andra världskriget ockuperade Polen och mördade miljoner medborgare – det var tyskarna som gjorde det. Och sedan flera år sitter en kommitté och räknar på hur stort krigsskadestånd Polen ska kräva av Tyskland.

Andra som lidit skada under andra världskriget kan däremot inte räkna med att få skadestånd från Polen. Många judiska familjer som under och efter kriget flydde till USA vill ha kompensation för egendom som exproprierats eller stulits. Det är en process som pågått i decennier och som regeringen Morawiecki nu stoppar.

Vi är de mest mördade offren under kriget, och vi kommer inte att betala någon ersättning till någon annan, sade Morawiecki i helgen.

Sedan återstår naturligtvis att se hur USA reagerar på det. Regeringen och president Andrzej Duda lägger ner stora ansträngningar på att hålla sig väl med USA – det vore en stor symbolisk seger för PiS om det vore under regeringen Morawieckis tid som Washington äntligen tog bort kravet på visum för polacker som vill besöka amerikanska släktingar. Warszawa har också stora förhoppningar om att få fler amerikanska trupper till landet för att avskräcka den andra historiska fienden Ryssland från att behandla Polen som man behandlat Ukraina.

Gunilla Lindberg