Kaczyński stämmer Gazeta Wyborcza

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), stämmer Polens största tidning Gazeta Wyborcza för att ha avslöjat affärsförhandlingarna med den österrikiske affärsmannen Gerald Birgfellner.

Kaczyński vill ha både en ursäkt och 30 000 złoty (drygt 80 000 svenska kronor) i skadestånd, skriver Wyborcza. Stämningen gäller artiklar om Kaczyńskis affärsförbindelser med Birgfellner i början av året.

Affären var det allmänna samtalsämnet i flera månader i Polen, som webb-Bulletinen tidigare rapporterat om.

Kaczyński ville via bolaget Srebrna bygga två närmare 200 meter höga skyskrapor i centrala Warszawa. Byggnaderna skulle bli högkvarter för Lech Kaczyński-institutet som äger Srebrna. Där skulle också finnas bostäder och kontor. Statligt styrda Pekao-banken ställde upp med ett lån på 1,3 miljarder złoty (drygt 3,5 miljarder kronor). Men först måste PiS vinna 2018 års lokalval i Warszawa – annars kunde man inte räkna med att få bygglov till det prestigeladdade bygget.

Uppdraget gick till Birgfellner som påbörjade projektet. Men valresultatet blev inte det önskade och Kaczyński skrinlade sina planer. Birgfellner ville ha betalt för det arbete han lagt ner men fick nej. Han anlitade en advokat för att få ut sina pengar.

Kaczyński förnekade allt, men Wyborcza som grävt fram de uppseendeväckande uppgifterna, hade stöd för sina reportage i bandinspelningar med möten mellan Kaczyński och Birgfellner. Av samtalen framgick att de hade träffats ett tjugotal gånger och diskuterat de blivande Tvillingtornen.

Affären blev ett slag mot Kaczyńskis trovärdighet. Han har varit mån om att framställa sig som en enkel man av folket. Så länge hans mor levde sade han sig inte ha något eget bankkonto, lönen gick in på hennes konto. Nu framstod PiS-ledaren plötsligt som en förslagen och sniken affärsman.

PiS-ledaren gick till motattack – först mot Birgfellner. Åklagarmyndigheten drog igång en bedrägeriutredning mot affärsmannen.

Nästa drag är alltså att stämma tidningen för att ha skadat Kaczyńskis goda namn och rykte. Artiklarna var både osanna och olagliga, dessutom spelades samtalen mellan de två kompanjonerna in utan Kaczyńskis samtycke, argumenterar PiS-ledaren.

I Polen är det inte ovanligt att politiker går till domstol och anklagar varandra för förtal och kräver offentliga ursäkter. Även medier kan åtalas och dömas att införa rättelser angående det ena eller det andra.

Nu återstår att se hur det går. Och med tanke på hur ansträngda de polska domstolarna är kan det ta tid.

Gunilla Lindberg