Duda mest populära politikern men EK vinner EU-valet

President Andrzej Duda. Foto: Krzysztof Sitkowski/KPRP

Om EU-valet hölls idag skulle Europeiska Koalitionen (EK) – som består av PO, PSL, Vänsteralliansen (SLD), Moderna och de gröna – få 47 % av rösterna medan regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) skulle få 33 %.

Det framgår av en färsk opinionsundersökning som genomförts av opinionsinstitutet IBPS på uppdrag av tidningen Newsweek Polska och RadioZet.pl.

Robert Biedroń, f.d. borgmästare i Słupsk som nu gett sig in i rikspolitiken, skulle med sitt nya parti Wiosna (Våren) landa på drygt 9 %, medan Kukiz’15 och Lewica (Vänstern) inte skulle få några platser i EU-parlamentet.

Fördel oppositionen, alltså.

En annan opinionsmätning som gjorts för nyhetsportalen Onet.pl av opinionsinstitutet Ibris visar att president Andrzej Duda är Polens mest förtroendeingivande politiker idag. På andra plats landar premiärminister Mateusz Morawiecki med 44 % av rösterna, Donald Tusk med 35,1 % och alldeles i hälarna på honom kommer Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Paweł Kukiz (Kukiz’15) med 34 %.

Att Kaczyński inger förtroende hos så många som en tredjedel av de svarande är lite intressant – han brukar normalt toppa listan över de minst förtroendeingivande.

Ledaren för Bondepartiet (PSL) Władysław Kosiniak-Kamysz har tappat rejält sedan förra månadens mätning 32 % har förtroende för honom mot 39 % tidigare. (Parlamentarny.pl 17 maj 19)