Slutresultat och mandat i EU-valet

Nu kommer det slutgiltiga valresultatet från PKW (Valkommissionen).

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fick 45,38 % av rösterna, något mindre än man tidigare räknat med. PiS får 27 platser i parlamentet.

Europeiska Koalitionen fick 38,47 % och 22 mandat. Biedrons Wiosna (Våren) stannade vid 6,06 %, vilket innebär 3 mandat. Tillsammans 52 platser – 51 tillsätts nu och den sista när Storbritannien lämnat unionen.

Inget av de andra partierna klarade 5 %-spärren och de kommer alltså inte in i EU-parlamentet.

Valdeltagandet var historiska 45,68 % – alltså dubbelt så högt som i det förra EU-valet.

En rad regeringsledamöter beräknas nu lämna Warszawa för att i stället driva PiS-politik i Bryssel, bland dem förra premiärministern Beata Szydło som var den som personligen fick flest röster, skolminister Anna Zalewska, inrikesminister Joachim Brudziński, socialminister Elżbieta Rafalska, PiS talesperson Beata Kempa och flyktingsamordnaren Beata Mazurek vilket innebär att en regeringsombildning är nära. Åtminstone fem kvinnor i den absoluta PiS-toppen åker alltså till Bryssel.

Europeiska Koalitionen kommer också att representeras av politiska höjdare från de olika partierna. Från den förra regeringen kommer premiärministern Ewa Kopacz, utrikesministern Radosław Sikorski, sjukvårdsminister Bartosz Arłukowicz, och från Vänsteralliansen (SLD) Leszek Miller och Marek Belka, senast centralbankschef. Danuta Hübner och Roza Thun får förlängt förtroende, liksom Jerzy Buzek och Janusz Lewandowski. (wirtualnapolska.pl 27 maj 19)