Polska kor på allra högsta hög nivå

Frihetsälskande ko mumsar i skogen. Foto: wikipedia.

De vilda korna kommer inte att slaktas! De ska i stället isoleras på en statlig gård. Det lovar nu jordbruksminister Krzysztof Ardanowski.

Korna kom upp på riksnivå i början av maj, när Veterinärinspektionen beslöt att avliva en koflock som strövade fritt omkring i Deszczno i sydvästra Polen.

Korna irriterade grannarna och andra djuruppfödare i trakten var oroliga för att de egna djuren skulle kunna smittas av de kringströvande korna som inte genomgått sedvanlig veterinärkontroll på flera år.

Veterinärinspektionen beslöt att avliva kossorna och kvitterade ut 350 000 złoty från jordbruksdepartementet för slakten

Detta upprörde djurrättsaktivister som drog igång en kampanj på sociala medier och krävde att korna skulle få leva. Man hittade till och med ett inhägnat område där de skulle kunna få vara för att inte störa andra.

Uppståndelsen blev så stor att Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS)) och Polens grå eminens, fann sig föranlåten att ingripa.

Jag har talat med jordbruksministern, meddelade Kaczyński. Flera gånger!

Även president Andrzej Duda engagerade sig: Det är EU som kräver att djuren ska avlivas, men jordbruksministern kommer säkert på en lycklig lösning för koflocken. Jag håller tummarna för korna i Deszczno! twittrade han. Och ser man på – Ardanowski löste problemet och i skrivande stund tycks alla vara nöjda.

För ett år sedan gick en annan polsk ko genom medierna – när slaktbilen kom rymde hon från sin ägare och slog sig ihop med en grupp visenter i urskogen Białowieża.  (onet.pl och wB maj 19)