Gowin: Medierna ska bli polska igen!

Högskoleminister och vice premiärminister Jarosław Gowin. Foto: Facebook.

Om regeringen får fortsatt förtroende i valet i höst kommer vi att satsa på att göra medierna polska igen. Det säger högskoleminister Jarosław Gowin, ledare för det lilla partiet Porozumienie (Samförstånd) med vars hjälp regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vann valet 2015.

Det skriver nyhetsportalen Euronews.

Regeringspartierna har länge hävdat att man måste sätta utländskägda medier under polsk kontroll eftersom de sätter sitt eget lands intressen framför Polens.

En nation och ett folk med självrespekt kan inte acceptera att majoriteten av medierna är i utländska händer, säger Gowin till den statliga nyhetsbyrån PAP.

PiS första åtgärd efter maktskiftet 2015 var att möblera om på statligt ägda TVP, som har varit landets främsta public service-organ. Chefer, programledare, politiska kommentatorer och analytiker plockades bort och ersattes med personer ur de egna leden. Privata nyhetskanaler kan ju inte behandlas på det sättet, men regeringen har särskilt siktat in sig på liberala TVN24 som belades med höga böter efter att ha rapporterat om protesterna i sejmen 2016. TVN, som är moderbolag till TVN24, ägs av en amerikansk mediegrupp.

Även regeringskritiska Newsweek Polska och tabloiden Fakt, som båda ägs av tyska Axel Springer Group, nämns ofta i samband med regeringens mediepolitik.

Vi kan inte anta att tyskarna är sämre patrioter än vi, och när det finns en intressekonflikt mellan Warszawa och Berlin representerar de naturligtvis tyska intressen, säger Gowin.

Såväl EU som USA har ställt sig kritisk till mediepolitiken, vilket dock inte påverkat regeringen. (Euronews och wB 20 juni 19)