Bröllopsvodkan ett måste i Polen

Polsk vodkabutik. Foto: wikipedia.

Vid bröllop i Polen fattas inte nationaldrycken vodka. Unga par beställer i genomsnitt 80 liter vodka (160 flaskor) till bröllopsfesten. Alkoholfria fester förekommer bara vid 3 % av alla bröllop. Vin serveras på 60 % av kalasen, öl på 40 % och whisky på 30 %.

Det visar statistik som tagits fram av en e-handelssajt, Oferteo.pl.

Bröllopsvodka är självklart över hela landet, men vad gäller de andra dryckerna är vanorna olika i de olika regionerna. I de östra delarna av landet är öl det som generellt serveras som kompanjon till vodkan, och Podkarpackie, längst ner i sydöst, tycks vara det landskap där man dricker minst alkohol – vodka förekommer bara på 94 % av bröllopen, och konsumtionen av vin, öl och whisky är om inte försumbar så i alla fall lägre än i andra regioner.

Ju längre västerut man kommer, desto mer vin och whisky förekommer på bröllopsborden. (Finanse.wp.pl 18 juni 19)