EU-domstolen underkänner tvångspensionering av domare

Högsta domstolen i Warszawa. Foto: Gunilla LIndberg.

Beslutet att sänka pensionsåldern för ledamöter i Högsta domstolen strider mot EU-rätten och bryter mot principen att domarna ska vara oavsättliga och politiskt oberoende.

Det konstaterar Europadomstolen i sitt utslag som kom på måndagen.

Därmed har Polen förlorat i en av de viktigaste frågorna vad gäller den kontroversiella domstolsreformen.

Enligt Lagen om Högsta domstolen ska ledamöterna gå i pension vid 65 år i stället för vid 70 år. När lagen trädde i kraft i juni 2018 tvingades 27 av domstolens 72 ledamöter att pensionera sig, bland dem dess stridbara ordförande Małgorzata Gersdorf. Domstolen kritiserar också att ledamöter kan ansöka hos president Duda om att få stanna kvar mandatperioden ut, eftersom det inte finns några regler om vad presidenten ska ta hänsyn till vid sitt beslut.

De tomma platserna fylldes med domare, som handplockats av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och eftersom antalet ledamöter också utökades blev de PiS-vänliga ledamöterna i majoritet. Målet med reformen var att rensa ut domare som fanns kvar sedan kommunisttiden, som alltså fått sin utbildning före 1989.

Hösten 2018 beslöt EU-kommissionen på initiativ av Frans Timmermans, kommissionär med ansvar för lagstiftningsfrågor, att dra Polen inför EU-domstolen eftersom tvångspensionering strider mot rättsstatens principer. Domstolen beordrade då Polen att vänta med att sänka domarnas pensionsålder tills domstolen kommit med sitt utslag.

Polen har ansett att Timmermans inte hade rätt att ingripa i PiS omfattande reformering av domstolsväsendet eftersom domstolarnas organisation är en nationell fråga, inte en EU-fråga. Domstolen slår emellertid fast att kommissionären med ansvar för lagstiftningsfrågor var behörig att göra det. (RMF24.pl och wB 24 juni 19)