
Bild: Adam Tuchliński.
Bröd och kanelbulle kallas en utställning som på tisdagen visas på färjeterminalen i Ystad. Utställningen ingår i det jubileum som firas med anledning av att det i år är 100 år sedan Sverige och Polen återupprättade sina diplomatiska förbindelser efter första världskrigets slut. Bröd och kanelbulle utgörs av en serie bilder och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker – som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av båda ländernas kultur. Originalutställningen visas fram till den 18 augusti framför svenska ambassadens byggnad i Warszawa.
Men eftersom Unity Line är samarbetspartner i projektet finns en tvillingutställning som nu flyttas till Ystads färjeterminal från färjeterminalen i Świnoujście. Här kan den ses fram till 31 juli.
Sverige och Polen förenas av en lång och rik historia, år fyllda av vänskap men också av rivalitet. Under århundraden av en gemensam, ofta turbulent historia har det dock aldrig varit brist på människor – svenskar och polacker – som framgångsrikt byggt broar mellan sina länder genom kulturellt utbyte, migration, giftermål, flykt eller resor. Svenskar och polacker är nära grannar och lär av varandra trots de olikheter som finns. Huvudpersonerna i utställningen är det bästa beviset. De utgörs av arbetare, affärsmän, forskare, skådespelare och konstnärer. Vanliga människor med ovanliga livsöden.
Varför dricker svenskarna så mycket kaffe? Är polackerna spontana? Vad är frihet? Natur, semester och hav eller ingen censur, självständighet och kamp? Hur överlever man den svenska vintern? Är det möjligt att ha två hushåll i två länder samtidigt? Kan svensken skilja på ”Kasia” och ”kasza”? Vad lockar svenskar till Polen och polacker till Sverige? Svar på dessa och många andra intressanta frågor finns i huvudpersonernas berättelser. Människor som har vågat komma ut ur sina komfortzoner och tack vare detta fått nya erfarenheter, värdefulla kunskaper, kärlek och förståelse. Är det verkligen så mycket som skiljer svenskar och polacker åt? Övertyga dig själv.
En av dem som berättar är Gabriel Stille, journalist och svensk lektor på Skandinaviska Institutionen vid universitetet i Warszawa, välkänd för webb-Bulletinens läsare och PolenPoddens lyssnare.
Text: Krystyna Romanowska.
Bild: Adam Tuchliński.
Tid och plats:
5 juni – 18 augusti: framför Svenska Ambassadens byggnad, ul. Bagatela 3, Warszawa.
3 – 15 juli: Färjeterminal Świnoujście, ul. Dworcowa 1.
16 – 31 juli: Färjeterminalen Ystad, Bornholmsgatan 8 C.