
Idag finns en hel del information om Polen att tillgå på svenska, och därmed har behovet av webb-Bulletinen minskat. Därför har vi trappat ner vår egen verksamhet och lyfter i stället fram andra journalisters artiklar på vår Facebook-sida. Vi lägger inte av, men våra inlägg kommer sedan en tid mera sparsamt. Håll alltså koll på wBs och PolenPoddens FB-sida, där finns mycket att hämta i form av länkar till artiklar, tips om evenemang och liknande.
När jag för snart femton år sedan startade webb-Bulletinen förekom sällan nyheter från Polen i svenska medier, bortsett ifrån sporttabellerna. Intresset för demokratins utveckling i Polen efter kommunismens fall 1989 hade avtagit. Under Solidaritetstiden engagerade sig många svenskar i polackernas kamp mot en orättfärdig regim, som inte bara höll befolkningen i intellektuell fångenskap utan också ofta på svältgränsen. Vi såg Andrzej Wajdas filmer, vi följde Lech Wałęsa i spetsen för strejkande varvsarbetare fram till Solidaritets jordskredsseger, vi hurrade för den nu fria staten som skulle gå över från sovjetisk planekonomi till marknadsekonomi.
Sedan var det nästan som att Polen slutade existera.
Den 1 maj 2004 gick Polen med i EU, polackerna fick tillgång till EUs stora fonder, till nya arbetsmarknader i unionen där företagsamma polacker slet för ett bättre liv och skickade stora summor till familjen hemma för att barnen skulle kunna gå i skolan osv.
Men hur det fungerade i Polen fick svenska mediekonsumenter inte veta mycket. Ändå kom många polacker till just Sverige för att bygga upp ett bättre liv för sig och de sina.
För den som inte kunde tillgodogöra sig polska tidningar, radio och TV var det ganska svårt att få fram nyheter om Polen. Men efterhand som polska medier drog igång egna nyhetsportaler på internet har det blivit lättare att följa utvecklingen. En del har också en speciell avdelning med sammandrag på engelska.
wBs nyhetsförmedling har uppmärksammats både av svenska medier och av den polska representationen i Sverige. Redan från början har vi samarbetat med Svensk-Polska Samfundet, och från 2015 också med alltid hörvärda PolenPodden, som leds av Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka.
Idag följer svenska medier på ett annat sätt vad som sker i Polen. Det styrande regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) gör betydligt mera väsen av sig än tidigare regeringar, både med sin socialpolitik och med sina ofta förekommande konflikter med EU. Konflikterna påverkar naturligtvis arbetet inom unionen, vilket även berör oss i Sverige. Ett exempel är flyktingkrisen hösten 2015, då regeringen bröt ett löfte till EU att ta emot några tusen av de hundratusentals flyktingar som tog sig till Europa. Ett annat exempel är den pågående maktkampen efter EU-valet, då Polen och en rad andra länder satt stopp för Frans Timmermans som ordförande i EU-kommissionen och nu diskuterar villkoren för att acceptera Ursula von der Leyen.
På vår Facebooksida länkar vi dels till alla våra egna artiklar, dels till artiklar i andra företrädesvis svenska medier och till PolenPodden. Det handlar om politik, kultur, turism och kor som rymt hemifrån – områden som wB bevakat sedan starten 2004. Vi länkar också till Polska institutet, som har många och intressanta aktiviteter.
Håll alltså koll på vår och på PolenPoddens FB-sida, där finns mycket att hämta. Där uppstår ibland också debatter som kan vara intressanta att följa eller delta i.
Gunilla Lindberg
redaktör
Till webb-Bulletinens Facebooksida >>
Tidigare felaktigt datum har korrigerats.