Polen och EU – segrar och misslyckanden

EU-valet blev en seger för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), runt 45 % av väljarna röstade på en av partiets kandidater. Det innebär att flera starka PiS-profiler nu lämnar Warszawa för Bryssel, bland dem förra regeringschefen Beata Szydło som hemma i Polen väntas få en framträdande post i unionen.

Hittills har det dock inte gått som man tänkt. Hon förlorade valet om posten ordförande i den konservativa partigruppen EPP och hon har två gånger förlorat i omröstningar om ordförandeskapet i det viktiga arbetsmarknadsutskottet.

Man talar dels om språksvårigheter, Szydło talar bara polska, men också om hur hon som regeringschef genomförde lagar som strider mot rättsstatsprincipen.

Under sin tid som premiärminister i Polen hade Beata Szydło regelbundna möten med både Europeiska rådet, EU-kommissionen och parlamentet. Då framstod hon knappast som en flexibel politiker beredd att kompromissa för att nå resultat.

Det finns också förslag om att Szydło skulle bli Polens kommissionärskandidat. För Polen skulle det vara bra om Szydło fanns med i den innersta kretsen med tanke på alla konflikterna med EU – rättssäkerheten, medierna, miljön, mänskliga rättigheter och så vidare. Men om Szydło i utfrågningen i parlamentet fortsätter hävda att Polens intressen är det viktigaste för henne kan det bli lite problematiskt att bli godkänd.

Tillsammans med Ungern, Tjeckien, Slovakien och Italien förhindrade Polen att holländaren Frans Timmermans blev ordförande i EU-kommissionen. Timmermans är avskydd av PiS-regeringen – han var förre ordföranden Jean Claude Junckers närmaste man och kommissionär med lagstiftningsfrågor. Det var han som ända sedan 2015 ihärdigt försökte få PiS-regeringen att förstå att den omfattande domstolsreformen på olika sätt strider mor EUs grundläggande värden, framför allt rättsstatsprincipen.

Han visade ingen förståelse för Centraleuropa, det Europa som nu kliver fram efter den kommunistiska kollapsen, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Frågan är nu om Ursula von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen verkligen är ett bättre alternativ för PiS. Hon har framhållit klimatet, rättssäkerhetsprincipen samt en gemensam lösning på asyl- och flyktingfrågan i hela Europa. Det är just områden som PiS tycker att EU inte ska lägga sig i.

Gunilla Lindberg