Pridemotståndet stöds av PiS

Motdemonstranter på marsch i Białystok. Bilden hämtad från den regeringskritiska sajten boont.org

Staden Białystok är inte känd för sin fördomsfrihet, tvärtom. Därför var det lite oroande att det just där skulle hållas en jämställdhetsmarsch på lördagen. Det var den första Prideparaden någonsin i staden och mottot var Białystok ska vara ett hem för alla.

Man befarade oroligheter och staden hade vidtagit säkerhetsåtgärder. Gatorna kantades av poliser och vakter som skulle skydda ett par hundra deltagare. En polishelikopter cirklade över centrum.

Motståndarna hade laddat upp med stenar, smällare, ruttna ägg och flaskor och lyckades stoppa paraden när den kom fram till kyrkan. Trots ordningsmaktens ansträngningar tvingades deltagarna efter flera timmars tumult att vända om.

Polisen har på bilder och filmer identifierat ett 50-tal personer, som ska utredas för brott. Borgmästaren Tadeusz Truskolaski har särskilt begärt att åklagaren ska utreda vilken roll fyra lokala politiker från regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) spelade under upploppet. Borgmästaren hänvisar till bilder som tyder på att de varit ledande under oroligheterna.

Tidigare i år undertecknade Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski, som hör till oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), en deklaration om att alla ska ha lika rättigheter oavsett sexuell läggning. Flera andra städer med oppositionspolitiker på borgmästarposten har anslutit sig till deklarationen. PiS-ledaren Jarosław Kaczyński och andra prominenta politiker från regeringspartiet säger att HBTQ-rörelsen hotar hela den polska nationen, vilket har triggat igång en kampanj mot homosexuella. Våldsamma homofoba grupper känner sig ha stöd på högsta nivå.

Den nya utbildningsministern Dariusz Piontkowski tog efter kravallerna i Białystok tillfället i akt och påpekade att man kanske inte ska ge tillstånd till jämställdhetsparader eftersom de provocerar fram så mycket våld från motståndarna.

Regeringstrogna medier stödjer på alla sätt den aktuella kampanjen. Med tidningen Gazeta Polska följer dekaler med texten HBTQ-fri zon som nu syns på många håll.

Aggressiviteten mot homosexuella har alltså stöd långt upp i den politiska eliten. Och den är inte ny: för några år sedan spreds över världen nyheten om en tryckare i Łódź som vägrade trycka upp affischer med HBTQ-information. Det stred mot hans samvete. Justitieminister Zbigniew Ziobro ryckte in och kritiserade den domstol som fällde tryckaren för homofobi. Ziobro talar också gärna om HBTQ-terror som inte får fördärva de polska värderingarna.

Och trots att allt fler polacker för några år sedan var klart positiva har ett lagförslag om civilt partnerskap för enkönade par flera gånger stoppats. Idag är blotta tanken otänkbar. Det har utgått direktiv om att homosexuella par som ingått äktenskap utomlands ska spåras upp när de kommer till Polen – så att de inte registrerar sig som gifta någonstans. En konstnär, som tryckte upp affischer av Polens heligaste ikon Svarta Madonnan försedd med regnbågsgloria, har anklagats för kränkning av andras religiösa känslor.

För regeringspartiet PiS har motståndet mot flyktingar från Mellanöstern länge fungerat som ett enande kitt bland väljarna. Nu tycks man ha segrat i den frågan och behöver ett nytt hatobjekt. Det verkar som att HBTQ-rörelsen är det hatobjektet.

Gunilla Lindberg