PiS vill justera valresultatet

PiS vidtar åtgärder för att Stanisław Piotrowicz ska kunna ta plats i parlamentet trots att han fick för få röster. Foto: wikipedia.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är inte nöjt med valresultatet, trots egen majoritet i parlamentets ena kammare, sejmen.

I senaten däremot fick PiS bara 48 platser av 100. Partiet tros kunna räkna med en av de invalda, den oberoende senatorn Lidia Staroń som under valkampanjen fått stöd av PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Men majoritet har man ändå inte.

Under förra mandatperioden hade PiS egen majoritet i båda kamrarna, vilket innebar att lagstiftningen gick mycket snabbt. Lagförslagen kunde klubbas utan någon egentlig debatt, först i sejmen, sedan i senaten. När senaten har sagt sitt går lagförslaget vidare för att få presidentens underskrift, och Andrzej Duda tillhörde också PiS innan han blev president. Han var normalt också snabb med pennan.

Som wB tidigare rapporterat försökte regeringspartiet köpa över en senator från Medborgarkoalitionen (KO) med löfte om posten som hälsominister.

Nu har PiS i stället vänt sig till Högsta Domstolen och begärt omräkning i två valkretsar där PiS förlorade med jämförelsevis få röster – i Koszalin fick vinnaren fick 320 röster fler än PiS kandidat; i Katowice var skillnaden 2500 röster.

Men bristen på majoritet i senaten är inte det enda problemet. Det verkar också som att fel personer blivit invalda.

Det handlar främst om förre kommuniståklagaren Stanisław Piotrowicz som fick färre röster än beräknat och enligt polska medier försöker PiS övertala några av sina egna ledamöter att hoppa av så att Piotrowicz kan erbjudas en plats.

Man tror nu att man har en ledamot som kan tänka sig att lämna sin plats i parlamentet i utbyte mot lämplig kompensation, berättar en källa inom PiS för nyhetsportalen Wirtualna Polska.

Piotrowicz, som var åklagare under kommunisttiden och alltså borde vara absolut paria i regeringspartiet, har högt förtroende i partitoppen. Det är i första hand han som drivit de kontroversiella domstolsreformerna. Däremot gör man stora ansträngningar för att få Sverige att utlämna Stefan Michnik, domare från kommunisttiden som kom till Sverige i samband med den antisemitiska kampanjen i Polen 1968. (Wp.pl och wB 21 okt 19)