Kozłówka – pampigt slott i Polen

Kozłówka norr om Lublin är värt ett besök. Notera tornen på ömse sidor om slottet – det är inte bara dekoration utan också vattentorn.

Ett par mil ovanför staden Lublin i sydöstra Polen ligger Kozłówka, ett av Polens historiska barockslott. Det byggdes under första halvan av 1700-talet, men den prakt som slottet fortfarande uppvisar kom huvudsakligen till under magnatfamiljen Zamoyskis tid. Slottet som idag är museum är öppet för allmänheten.

Slottet är fyllt av antikviteter och andra dyrbarheter som det anstod en magnatfamilj. Mycket är original, eftersom Kozłówka 1944 fick status som museum av den nya kommunistregimen i Lublin. Därmed räddades byggnader inventarier från plundring.

De som har satt starkast prägel på Kozłówka var greveparet Konstanty Zamoyski (1846–1923) och hans fru Aniela Potocka. De lät bygga en teater, ett kapell och två torn,  som dessutom fungerade som vattentorn. Vackra kakelugnar stod för uppvärmningen och palatsets väggar dekorerades med väggmålningar. 

Konstanty Zamoyskis sovrum. På det engelska serveringsbordet står engelska och franska silver- och nysilverföremål från 1800-1900-talen.

Konstanty var intresserad av ny teknik och lät installera nymodigheter som badrum – sex stycken. Här och där fanns också kylskåp, alltså plåtskåp fyllda med krossad is. Och i salongen står ett självspelande piano. 

I Adam Zamoyskis sovrum finns ovanstående skulptur, Den knästående Afrodite, en 1800-talskopia av en antik skulptur i vit marmor.

Efter honom övergick slottet i kusinen Adam Zamoyskis ägo. 1928 lät han det polska landslaget i gymnastik hålla träningsläger på palatsets gård inför OS i Amsterdam. 

Sonen Aleksander Zamoyski (1898-1961) skickades till koncentrationslägren Auschwitz och Dachau  under andra världskriget och när den sovjetiska armen 1944 närmade sig tog hustrun Jadwiga Zamoyska (1908-1998) med sig en rad värdeföremål med sig till Warszawa. Tanken var att rädda dem undan förstörelse, men det mesta förstördes under Warszawaupproret. Det som blev kvar i slottet räddades mirakulöst när Kozłówka i slutet av andra världskriget blev museum.

Det gör mindre ont – familjen Zamoyskis motto bygger på en gammal legend.

Över slottsgrindarna kan man se Zamoyskis motto: Det gör mindre ont! Enligt familjelegenden deltog en av släktens förfäder, Florian Szary (den Grå) i slaget vid Płowce 1331 mot Tyska Orden. Tre gånger fick han magen genomborrad av spjut, och när kungen, Władysław Łokietek, frågade hur det stod till med honom svarade han: Det gör mindre ont än den skada som korsriddarna har orsakat Polen. 

Fler bilder:

 I bakgrunden en skänk. På det lilla bordet syns fajanskärl från franska Sarreguemines från början av 1900-talet. Nysilverföremålen är en servis för varm choklad från 1800-talet, tillverkad av Christolfle i Paris.
Tredelad fotogenlampa från 1800-talet över biljardbordet i biblioteket.
Tre putti dansar på 1800-talsfontänen i den franska trädgården. Skulpturen, som är en kopia från Versailles tillverkades av Le Val d’Osne i Paris.
I en av byggnaderna på slottet Kozłówka har man inrättat ett galleri för socialrealistisk konst. Där finns detta metallhuvud av Vladimir Lenin.

Bilder: Stanisław Godula
Text: Gunilla Lindberg