2010 var ett kämpigt år för Polen

Ett år har gått – idag fyller webb-Bulletinen fem år.

Det har varit ett händelserikt år – i våras störtade president Lech Kaczynskis flygplan på väg till Katyn, och alla ombordvarande, nittiosex personer, omkom. Det blev en åderlåtning av det politiska och militära etablissemanget som saknar motstycke.

Landet lamslogs av sorg och fasa – sörjande människor samlades utanför presidentpalatset och bad vid ett enkelt träkors som satts upp för att hedra de omkomna. Korset blev snabbt en symbol för striden mellan det sekulära och det religiösa Polen samt mellan regeringen och oppositionen.
Samtidigt går livet, det politiska livet, vidare.

En ny president måste väljas, och kampen mellan regeringspartiet PO:s kandidat Bronislaw Komorowski och oppositionspartiet PiS Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror till den omkomne Lech Kaczynski, blev hård. Inte förrän fram på morgonen den 5 juli stod det helt klart att Komorowski valts till landets nye president.

Träkorset utanför palatset i Warszawa var länge ett slagträ i den politiska debatten, som nu tycks ha stillnat. Men misstron mot Rysslands sätt att utreda olyckan har på sina håll varit mycket stor, och en del politiker har medvetet underblåst teorier om att Moskva döljer något som har med olycksorsaken att göra.

Samtidigt som nationen bearbetade sin sorg och sin chock över flygolyckan vid Smolensk drabbades landet av skyfall och översvämningar. Femton personer dog i maj, i juni ytterligare tre. Tiotusentals människor fick överge sina hem när fördämningarna brast. Odlingar ställdes under vatten, broar och vägar störtade samman, kostnaderna beräknades till tolv miljarder zloty.

webb-Bulletinen har flest läsare när dramatiska händelser som Smolenskolyckan, presidentvalet och vårens översvämningar inträffar. Då är det särskilt viktigt att snabbt få ut all tillgänglig information, så att besökarna lätt ska få veta vad som har hänt utan att behöva leta på många olika sajter.
Utöver det försöker vi följa de mindre dramatiska dagliga händelserna på kulturens, politikens och ekonomins område, de händelser som tillsammans utgör vardagen.

Tack alla ni som följer oss regelbundet – vi tar förstås nya tag inför det kommande året, och är glada och tacksamma över alla uppmuntrande tillrop som ramlat in i mailkorgen sedan förra året vid den här tiden.

Gunilla Lindberg
redaktör