Polen har blivit bäst i klassen

webb-Bulletinens redaktör, Gunilla Lindberg.

I dag är det sex år sedan webb-Bulletinen den 1 december 2005 kom ut som fristående publikation.

Då hade vi i redaktionen på hösten deltagit i ett tvärvetenskapligt seminarium i nordöstra Polen och påmints om hur lite svenska medier informerar om vårt grannland i söder. Den luckan försöker vi sedan dess fylla så mycket vi kan med material om Polen – dagliga nyheter, kultur, turistmål och annat smått och gott.

Många tror att Polen är ”polsk riksdag”, bristande organisation  och allmänt byråkratiskt kaos. Så är det definitivt inte.

I slutet av november hade jag möjlighet att i Warszawa träffa organisationen PL2012. Den har hand om samordningen inför fotbolls-EM 2012 som ju går i Polen och Ukraina.

– Ett noggrant genomtänkt evenemang, berättar PR-chefen Mikolaj Piotrowski. Fotbollsfansen säger till oss att vi planerar noggrannare än till och med tyskarna.

Det polska ordförandeskapet under andra halvåret har också förberetts noga, och trots eurokrisen har regeringen fått igenom en rad av sina prioriteringar, säger Konrad Niklewicz, biträdande direktör i regeringskansliet.

Polen, som inträdde i EU 1 maj 2004 har blivit en av de bästa i klassen och hjälper andra om så behövs.

– Vi tror att vi använder EU-fonderna på bästa sätt, säger Niklewicz. Grekerna är inte så bra på det, och vi har erbjudit hjälp med hur man utnyttjar fonderna, Grekland har massor att hämta där. Vi kan ge råd, vi har själva fått mycket hjälp.

Liksom Sverige har Polen klarat den ekonomiska krisen bra – Anders Borg, Tysklands Wolfgang Schäuble och Jacek Rostowski är enligt Financial Times Europas tre bästa finansministrar.

Radoslaw Sikorski var den förste utrikesministern i Libyen, vi har ju erfarenhet i modern tid av att ställa om från kommunism till marknadsekonomi. Sikorski ställde vår kunskap till deras förfogande.

Nyligen besökte Sveriges Television Polen – programmet Resebyrån skickade ner Emma Hamberg för att kolla läget.

Jag hade nog fått för mig att det kunde vara lite krångligt i Polen, säger Emma Hamberg. Men det är inte det!

Nej, det är inte det!

Gunilla Lindberg
redaktör