Idag fyller wB tio år

I dag den 1 december 2015 firar vi webb-Bulletinens 10-årsdag.

Efter några månaders förövningar i cyberspace tog redaktionen den dagen steget att regelbundet informera svenskarna om vad som händer i grannlandet på andra sidan Östersjön. Utan internet hade det naturligtvis inte gått – 2005 stod det inte mycket om Polen i svenska medier och polska medier fanns inte på internet. Det blev sparsamma och kortfattade notiser. Men på tio år har den polska medievärlden både vuxit och flyttat ut på nätet. Även myndigheterna lägger ut mycket information på sina hemsidor.

Från att under kommunisttiden ha varit ett utfattigt, grått och torftigt land är Polen idag ett populärt turistmål. I norr finns den långa Östersjökusten med sina fina stränder och i söder slutar landet uppe på Tatrabergens toppar. I väster lyser de medeltida stadskärnorna och i den Vilda Östern finns inslag av alla de folkslag som bott i området under tusentals år. De tusen sjöars land – ja, det är också Polen, liksom de stora slätterna med jordbruk och boskapsskötsel och enorma fruktträdgårdar. Och den glittrande huvudstaden Warszawa, full av kultur, nöjen och historia.

Den som vill förstå ett land behöver kunskap, och det är det vi försöker bidra med. I redaktionen finns sedan ett par år också Dorota Tubielewicz Mattsson, professor i polska språket och litteraturen – en hängiven vän av Polen och en glödande skribent, som informerar, analyserar och kommenterar. Med Dorota har besökssiffrorna ökat avsevärt – vilket syns på sidan Mest läst där hennes texter ligger i topp större delen av tiden.

Gunilla Lindberg redaktör

Gunilla Lindberg
redaktör

webb-Bulletinen är en liten tidning – vi riktar oss till människor som förstår svenska och är intresserade av Polen. Området är smalt och språket litet. De flesta som läser oss är inte polacker i Sverige – de får sina nyheter via polska medier. Men i år har vi haft över 52 000 unika besökare från när och fjärran. Våra flesta läsare finns i Sverige, men på andra plats kommer numera (svensktalande) läsare i USA. Vi gläder oss dock åt alla besökare, oavsett var de bor!