webb-Bulletinen blir 9 år

I år fyller webb-Bulletinen 9 år – och året som har gått har varit händelserikt för Polen. Särskilt politiskt.

Under sommaren briserade den stora avlyssningshärvan, där politikernas samtal på tu man hand plötsligt kunde avlyssnas/läsas. Där visade det sig att förre riksbankschefen Jacek Rostowski nog fick avgå för att regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) behövde ha påfyllning i statskassan.

Premiärminister Donald Tusk valdes till ordförande i Europeiska rådet, och landet fick en ny premiärminister. Ewa Kopacz stuvade med fasta nypor om i regeringen. Mot president Komorowskis önskan petades den allestädes närvarande utrikesministern Radoslaw Sikorski och ersattes av den något mindre karismatiske Grzegorz Schetyna. Sikorski fick efterträda Kopacz som talman i parlamentets andra kammare, sejmen, en prestigefylld post, direkt efter presidenten vad gäller rang, men med begränsat inflytande i utrikesfrågor. Polens engagemang i Ukraina och EUs östliga partnerskap ligger nu lägre på prioritetslistan.

2014 var det år då den gamle general Jaruzelski avled, över 90 år gammal. Polackerna har funderat över om krigstillståndet räddade Polen från sovjetisk inmarsch – som generalen påstod – eller om den förfärliga perioden, då så många människor dödades och internerades, var till stor skada för folket och landet. Frågan är inte löst.

Oppositionspartierna har haft sina problem – PiS (Lag och Rättvisa) kastar ut toppolitiker som fifflat med reseräkningar; TR (Din Rörelse) blir av med medlemmar för att de hoppar av; och Nya Högern får rubriker när ledaren Korwin-Mikke gör märkliga uttalanden eller somnar i EU-parlamentet.

I november hölls kommunalvalen – men valmyndighetens server brakade ihop, valförrättarna kunde inte mata in sina resultat och i en hel vecka gick man i tron att PiS var den stora valvinnaren, så som vallokalsundersökningen förutspått.

Så blev det inte – PiS fick i och för sig flest röster men PO fick flest mandat. Till allas överraskning fick lilla PSL (Bondepartiet) nästan lika många röster som de två stora partierna PO (Medborgarplattformen) och PiS. PiS-ledaren Kaczynski talar om valfusk, manipulerade resultat och att det borde bli ett nytt val i vår. Men frågan är ju om polackerna har lust att gå till val igen – politikertröttheten är stor, valdeltagandet var 46 %.

Många rubriker under året har gällt katolska kyrkan – flera stora pedofilfall har upprört polackerna. Prästerskapet har aktivt stött läkare som motarbetat abort. Och en präst som ville förbättra relationerna mellan judar och katoliker i landet blev avstängd. Även jämställdheten känns farligt för kyrkan – den banar väg för de homosexuella, menar kyrkan. Därför kunde den konservativa delen av parlamentet inte besluta sig för att Polen skulle ansluta sig till Europakonventionen mot våld i hemmet.

Den polska filmen har åter gjort sig bemärkt utanför landets gränser. Andrzej Wajdas film om Walesa visas världen över, liksom Pawlikowskis Ida och Zanussis Obce Cialo (En främmande kropp). Men mest bemärkt på området har kanske Roman Polanski varit. Han vill spela in sin nya film om Dreyfusaffären i Polen, och när han syntes i Warszawa i samband med invigningen av Museet för de polska judarnas historia, begärde USA att han skulle gripas och utvisas. Polanski är efterlyst för att 1977 ha haft sex med en trettonåring. Brottet är preskriberat i Polen, konstaterade justitiedepartementet lakoniskt.

Polska läkare har genomfört flera lyckade ansiktstransplantationer, som givit eko över världen

En spionskandal har också brutit ut. En överste och en polsk-rysk advokat misstänks ha spionerat för Rysslands räkning. Anställda på ryska ambassaden tros vara involverade och utvisades. Moskva svarade med att utvisa en handfull polska diplomater. Men även en rysk journalist som bor och arbetar i Polen anklagas för spioneri. Han kräver att få veta vilka grunder anklagelserna har, och får han inte det hotar han med Europadomstolen.

I övrigt rör sig nyheterna om samma saker som i Sverige och resten av världen: arbetslösheten, bostadsbristen, befolkningsutvecklingen, ekonomin och energin.

Ja, det är högt och lågt.

Och ovanpå det sprider sig nyheten om Nalle Puh över världen. En lekplats i Tuszyn skulle piggas upp med en Nalle Puh-gestalt. Det blev debatt i kommunfullmäktige – kan man ha en byxlös björn på en lekplats, en björn som dessutom inte har några könsorgan? Hur seriös debatten var är svårt att veta, men Nalle Puh är avskriven.

Gunilla Lindberg
redaktör