Den polska filmklubben Polonez fortsätter sin kulturgärning i Malmö. Vårvintersäsongen 2005 inleddes med Jerzy Stuhrs flerfaldigt prisbelönta satir Vädret för imorgon (Pogoda na jutro) från 2003. I mars har Polonez ordförande Mariusz Byra arrangerat en veckas Stuhrfestival på Spegeln med början den 15 mars.

Mariusz Byra vill marknadsföra Polen genom att tala om det som är positivt.
– Redan som barn var jag förtjust i film, jag ville bli regissör när jag blev stor, berättar Mariusz Byra, ordförande i polska filmklubben Polonez i Malmö. Jag tittade på film jämt. När jag 17 år gammal kom till Sverige lärde jag mig svenska från filmernas textremsor.
Efter ett jobb i hamnen fick han gå en kurs i videoproduktion, och han sög i sig allt han kunde. Det blev flera kurser: multimedia, tv-produktion och datorkurser. Målet var att bli videoproducent och starta ett eget företag. I slutet av 90-talet blev Byra engagerad i ett projekt om amatördokumentärer, sökte och fick pengar till en dokumentärfilm tillsammans med en kompis som är sociolog. De ville ha en originell vinkel, så de beslöt att studera hur olika religioner upplevde millennieskiftet.
Polsk filmklubb
– Resultatet var inte så upphetsande, säger han och skrattar, men det var god träning. Filmen visades på Bio Panora – och så började vi diskutera möjligheterna att starta en polsk filmklubb. Det fanns många föreningar med polsk anknytning i Malmö, men ingen enda sysslade med film. Med Folkets Bio som en sorts paraplyorganisation började vi visa polska filmer på Panora, och 2002 bildade vi en egen förening.
När Panora året därpå arrangerade polska kulturdagar i Malmö år 2002 och författaren Olga Tokarczuk var här, kom tillfället att erbjuda sina tjänster åt TV Polonia, som sänder för utlandspolacker runt om i världen. Sedan dess rapporterar han åt dem från södra Sverige och Köpenhamn.
För TV4 har han gjort ett inslag om polska turister/handlare som sedan flera år kommer hit med sina varor, säljer dem på loppmarknader – och betalar moms till svenska staten!
Vill visa Polens bästa tid
Mariusz Byra vill göra dokumentärfilmer för att visa på Polens storhetstid. Den första ska heta The Empire of Tolerance (Toleransens imperium).
– Polen marknadsförs idag på ett så föråldrat sätt, det väcker medlidande, men det fascinerar inte!
Byra menar inte att Polen ska glömma sitt förflutna, utan i stället visa upp sina bästa perioder för världen – som renässansen, 1500-talet när Polen var Europas största land och tog emot människor som flydde från krig och religionsförföljelse i hela Europa.
Filmklubbens största succé hittills var premiärvisningen av Jerzy Kawalerowiczs storfilm Quo Vadis. Tillsammans med Folkets Bio hyrde man den stora Malmöbiografen Royal. Biljetterna såldes ut på nolltid, över 650 personer kom.
– Men det är viktigt att informera publiken om Polen, påpekar han. När vi visade den historiska filmen Med eld och svärd med Izabella Scorupco i filmtältet på Malmöfestivalen samma år delade vi ut informationsblad, och vi märkte ett stort intresse för vår historia.
Festivalen i Gdynia
I början hittade Byra sina filmer genom att läsa tidningar och leta på internet. Men förra hösten reste han till Gdynia, som har Polens viktigaste filmfestival, och det var mycket nyttigt, säger han, så det ska bli fler gånger.
– Jag vill presentera olika regissörer och skådespelare, både de klassiska och de nya talangerna, säger han. Av klassikerna är det Andrzej Wajda som mest har påverkat filmhistorien. Hans skapande har också bidragit till den politiska förändring av världen som initierades av Polen.
Krzysztof Kieslowski tillhör också favoriterna – det bästa med Kielowskis verk är att det i stort sett är obeskrivligt. Roman Polanski är ju också ett av de största namnen – hans dramatiska liv har i hög grad påverkat hans filmer.
Stuhr är nästan en legend
– Den bästa polska regissören just nu … ja, det är Jerzy Stuhr, säger Mariusz Byra. Han kommer ju till Lund och ska framträda på Stadsteatern. Samtidigt drar filmklubben igång en festival med Stuhrs filmer den 15–20 mars på biografen Spegeln. Sista dagen kommer Stuhr själv och träffar publiken. När det gäller den unga generationen skådespelare sätter Mariusz Byra Michal Zebrowski högt.
Nästa polska film kommer på Panora den 12 mars. Det blir Magdalena Piekorzs Pregi (Strimmor) med just Zebrowski i huvudrollen. Filmen handlar om våld mot barn och visas för första gången utanför Polen. Pregi utsågs till årets bästa film i Gdynia 2004, och var Polens bidrag till årets Oscarstävling.
Bigos på Malmöfestivalen
– Men vi har mer planer, konstaterar Byra. Det har inte funnits något polskt matstånd på Malmöfestivalen på 10 år – vi ska ändra på det. Vi tror att svenskarna kan attraheras av en del av våra originella maträtter: bigos, piroger, korvar och klassiska polska soppor som barszcz och zurek.
– Vi skulle vilja ha ett stortält med presentationer, musik och kanske fest men det kostar mycket pengar. Kan du inte skriva att vi letar efter sponsorer och att det är brådskande?
Gunilla Lindberg
Fotnot:
Panora är en oberoende ideell kulturförening som verkar på samtliga kulturområden i Malmö. Samarbetar med Folkets Bio också en rikstäckande kulturförening som sysslar med film. Folkets bios biograf i Malmö är Bio Panora på S:t Gertrudsgatan 4, där polska filmklubben visar sina filmer.
Artikeln har tidigare publicerats i Skånsk-Polsk Bulletin