Abortfrågan – ett polskt dilemma

Klockan 21.37

Klockan 21.37

Karin Alfredsson
Klockan 21:37
Damm förlag 2009

När polackerna nu så sällan översätter de böcker som faktiskt skrivs om livet i det moderna Polen kan man vara glad över att författaren och journalisten Karin Alfredsson låter sin nya roman, Klockan 21:37, utspela sig i Gdansk.

Alfredsson har i ett par böcker låtit sin hjältinna, doktor Ellen Elg, göra en insats mot kvinnoförtryck i världen, och nu senast handlar det om abortfrågan.

Det är i princip förbjudet att göra abort i Polen – undantagen gäller om moderns liv är i fara eller om barnet kommit till under våldtäkt.

Resultatet är att gravida kvinnor går till någon av alla de underjordiska abortörer som finns och som arbetar utanför normal medicinsk kontroll. Katolska kyrkans hårda grepp om det polska samhället gör att många kvinnor utsätter sig för stora risker när de vill avbryta sin graviditet.

Doktor Elg kallas till Gdansk för att hjälpa polska kvinnor att göra abort på ett säkert sätt. Det kan inte ske i landet, ingreppet utförs ombord på den holländska båten Aurora ute på internationellt vatten.

Karin Alfredsson

Karin Alfredsson

I Gdansk bor kuratorn Teresa Nowak tillsammans med sin gamle far och sina tre barn i en trerummare. En av döttrarna är varmt religiös och tillhör den s.k. JPII-generationen – ungdomar som följer den förre, polskfödde, påven Johannes Paulus II; den andra är en ambitiös student med pojkvän. Det tredje barnet är den osäkre sonen, som följer abortmotståndarna och förmås att begå sabotage i staden.

Den lilla familjens våndor beskrivs med ömsinthet och förståelse, och läsarna får en inblick i den polska vardagen. Beskrivningen av Ellen Elgs egen vardag med småbarn och blöjbyten blir kanske väl detaljerad. Men den som vill ha ett hum om hur en vanlig familj i Polen lever har hittat sin bok i Karin Alfredssons lättlästa och kritikerrosade Klockan 21.37.

Gunilla Lindberg

Läs mer om abortfrågan i Polen:

Nyhetsnotiser om abortdebatten i Polen >>
Mi Lennhag: Abortdebatten skapar politiska spänningar i både Polen och Sverige >>