Adam, Eva och ormen i dagens Polen

”Samboförhållanden är synd. Begå inte hor”. Så står det på stora affischer som har dykt upp i några av Polens storstäder. Bakom kampanjen står landets katolska kyrka.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

På affischen ser man en manlig och en kvinnlig hand som ligger på satinlakan. Fingrarna som rör vid varandra förenas av en orm. Och så den talande texten…

Reaktionerna är olika. Framför allt äldre tycker att varje sätt att få in de unga på den rätta vägen är bra. Andra förutsätter att kampanjen kommer att få motsatt effekt.

Det är här ett sätt att pådyvla andra sin åsikt. Att skrämma med ormen och djävulen? Det är ju löjligt!, menar motståndarna.

Men det är ett sätt att tala till unga och övertyga dem om att ”ta ansvar” och inte förfalla till utomäktenskapligt sex, hävdar kyrkan. Även bland prästerna hörs dock röster om att kampanjer av det här slaget utestänger folk från den kristna gemenskapen. Och det är ju inte det den kristna tron går ut på.

Det är märkligt att relationer mellan individer väcker så stor uppmärksamhet och rädsla hos kyrkan. För det är nog rädsla det handlar om; rädslan för att förlora en maktposition och att rubba maktförhållandena i samhället.

Filosofen och etikern Jan Hartman tvivlar på att affischen skulle få ett par som lever i ett samboförhållande att störta till kyrkan och gifta sig. Det är absurt, säger han.

Kyrkan förefaller dessutom ha missförstått det här med det sjunde budordet: begå ej hor (begå ej äktenskapsbrott). Detta budord hänvisar snarare till bedra sin maka/make med en annan. Samboförhållanden går inte ut på att ha sex med andras partner. Eller handlar det återigen om vilseledande propaganda?