Adam Michnik om Putin

Adam Michnik, tidigare dissident, numera chefredaktör för dagstidningen Gazeta Wyborcza, har skrivit ett öppet brev till samtliga EU-länder angående den ryske presidenten Putins politik och den pågående krisen i Ukraina. Brevet har publicerats och kommenterats i många europeiska tidningar.

Adam Michnik

Adam Michnik

Den intellektuella elitens, kulturfolkets och mediernas förljugenhet, stupiditet och tystnad inför de totalitära systemens, nazismens och stalinismens frammarsch och framgångar kommer för alltid att förbli ett av 1900-talets sorgligaste minnen, skriver Michnik i sitt upprop.

Europa borde skämmas för att ha blundat inför annekteringen av Österrike, Tjeckoslovakien och de baltiska staterna. Ingen talade så vackert och övertygande om freden och folkets rättigheter som Hitler och Stalin; ingen orsakade så mycket brott som just de.

Europa står tyst och handfallet inför Putins aggressiva och imperialistiska politik, konstaterar Michnik. Väst tolererar en politik som kränker flera staters suveränitet. Europa är en kontinent som har härjats av två fruktansvärda, blodiga krig. Därför är alla representanter för kultur, vetenskap och medier skyldiga att vara på sin vakt och liksom gässen på Capitolium varna oss för den annalkande faran, skriver Michnik. Vi får inte återskapa gamla illusioner och ge vika för det gamla välkända konformistiska tänkandet. Vi bör uppmana EU-ledarna att bjuda motstånd mot Putins aggressiva politik.

Michnik påpekar att man inte bör identifiera det ryska folket med Putin. Dagens krig med Ukraina, inlett med annekteringen av Krim, är lika vedervärdigt, tragiskt och farligt som kriget i Afghanistan. Det åtföljs av beslut, typiska för diktaturer, som kväser demokratin i Ryssland.

Enligt Adam Michnik utgör eftergiftspolitiken en väg till ingenstans. Väst bör fatta att Putin inte är och aldrig har varit en politiker av västerländskt snitt. Erfarenheten visar att en dialog med Putin som inte stöds av enighet och beslutsamhet är slöseri med tiden. Putin respekterar inte, skriver Michnik, de svaga och viljelösa. Och just som svaga och viljelösa uppfattar han idag EU-länderna. Europas svar på Putins övervåld borde vara ett solidariskt ställningstagande och införande av alla möjliga sanktioner: militära, politiska och ekonomiska.

Adam Michniks brev har kommenterats i flera europeiska tidningar. Enligt Eurointelligence ökade hans brev trycket på EU-politiker som under tisdagen beslöt om nya sanktioner mot Ryssland.

Rapport. Dorota Tubielewicz Mattsson

Rapport.
Dorota Tubielewicz Mattsson

Nyhetsbyrån Reuters ställde Michniks brev mot Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrovs hårda uttalanden. Lavrov konstaterade att Ryssland inte tänker ”bli hysteriskt” inför sanktionerna. Men Ryssland kan naturligtvis inte heller ignorera dem. Michniks brev citerades i samma telegram och uppfattades som ett exempel på ökat tryck på politikerna.

I Sverige publicerades brevet av Dagens Nyheter genom Peter Wolodarskis försorg. Ekon av Adam Michniks öppna brev har förekommit till och med i vietnamesiska media.