Agnieszka Holland-retrospektiv på Cinemateket Stockholm

AgniezkaHolland

17 – 31 januari 2015
Cinemateket Stockholm

Agnieszka Holland är en av de internationellt mest framgångsrika regissörerna sprungna ur den polska nya vågen. Efter filmstudier på den legendariska filmskolan i Prag i slutet av 60-talet arbetade hon som regiassistent, konstnärlig rådgivare och manusförfattare åt bland andra landsmännen Andrzej Wajda och Krzysztof Kieslowski.

Hollands manus till Wajdas Utan bedövning (1978) bygger delvis på händelser ur hennes fars liv. Han sägs ha tagit livet av sig under ett förhör med säkerhetspolisen, vilket starkt har präglat dotterns konstnärskap. 1979 långfilmsdebuterade hon som regissör med Befrielsen, som vann kritikerpriset i Cannes.

I början av sin karriär var Holland tydligt influerad av samtida tjeckisk film och var starkt politisk, men sedan hon lämnade Polen i samband med krigstillståndet 1981 har hon rört sig mot ett mainstream-berättande. Det är ett medvetet val, hon säger själv att hon vill göra ”cinema of the middle” – filmer som är lätta att förstå och hänga med i, men som ändå innehåller djup och intellektuella budskap. Hon rör sig mellan olika genrer, men återkommer ständigt till teman med historisk och politisk tyngd, ofta baserade på verkliga händelser och många gånger om ett svunnet Europas vacklande identitet, religiositet, etik och moral. Hennes tre mest hyllade (och Oscarnominerade) filmer – Bitter skörd, Europa Europa och In Darkness – handlar alla om Förintelsen, och knyter an till hennes egna judiska rötter.

På senare år har Holland främst arbetat med tv, där hon säger sig få större konstnärlig frihet och kan utvecklas som regissör. Hon har regisserat episoder av prisbelönta amerikanska serier som The Wire, The Killing och Treme (vars pilotavsnitt gav henne en Emmy-nominering) och är snart aktuell som en av regissörerna bakom tredje säsongen av House of Cards. Vi visar sex av hennes filmer, från regidebuten till den senaste långfilmen. Text: Tora Berg

A lonely woman: lör 17 januari 14:00

Befrielsen: tis 20 januari 20:00

To Kill a Priest: ons 21 januari 20:15

Europa Europa: lör 24 januari 16:00

Olivier Olivier: tors 29 januari 20:15

In Darkness: lör 31 januari 14:00

(Polska institutet, jan 15)