Alla tycks gå till Irish Pub i Lódz

Den irländska puben i Lódz är ett fynd med god mat och mysisg stämning. Den är inrymd i ett vackert 1800-talshus med mängder av fina gamla detaljer. webb-Bulletinens Åsa Rudenius har varit där.

Den irländska puben i Lódz är populär och välbesökt.

Den irländska puben i Lódz är populär och välbesökt.

I bankiren Maksymillian Goldfeders palats på Piotrkowska gatan 77 i Lódz finns en fantastiskt trevlig restaurang, Irish Pub. Det vackra huset som byggdes 1892 i italiensk renässansstil fungerade både som representativt residens för bankiren och som banklokal. I rummen på ovanvåningen hittar man nu restaurangen Successor´s Club. Missa inte tillfället att gå en trappa upp och titta på de fantastiska glasmålningarna, stuckaturerna och kakelugnarna.

På bottenvåningen huserar studentklubben Pod Siódemkami. Men i källarvåningen finns sedan 1994 Irish Pub. Låt inte namnet avskräcka er även om ni är hungriga. Naturligtvis hittar man här en mysig, irländsk pub, som serverar allt ifrån Guiness och Kilkenny öl till Irish Coffee (ett måste naturligtvis) och allt där emellan. Men en trappa ner finns den trivsamma restaurangavdelningen. Rustik miljö med en varm atmosfär. Varje kväll bjuds det på levande musik med olika artister och oftast höjer det stämningen rejält. Vi har njutit av såväl fantastiska jazzframträdanden som lite lugnare trubadurer och spanska gitarrvirtuoser. Så kvällen kan bli mer eller mindre livlig beroende på underhållningen.

Entrén är lantligt irländsk.

Entrén är lantligt irländsk.

Menyn innehåller rätter från både Polen, Irland och medelhavet. Det smakar alltid lika gott som t.ex. sjötunga i spenatsås med blue cheese, jätteräkor sauterade i vitlökssmör, kalv med salvia och parmaskinka, sirloinstek med ugnsbakad vitlök och zucchini samt hemlagad äppelkaka. Naturligtvis serverar de också ugnstekt anka med äpplen, Golonka (polsk klassiker) och så klart Shepherd´s Pie. Tänk på att man i Polen oftast också måste beställa tillbehören såsom potatis, ris, pasta och sallad. Priserna är något högre än hos grannrestaurangerna men det kan nog kopplas till den levande underhållningen. Den vänliga personalen behärskar enligt egen uppgift både polska, grekiska, holländska och italienska. Detta kan jag tyvärr inte verifiera men de flesta pratar i alla fall engelska. Servicen är vänlig och hjälpsam. Det går bra att betala med kreditkort.
På sommaren har de två uteserveringar, en på Piotrkowska gatan och en inne på gården. Den mysiga, gröna gården är helt avskärmad från yttervärlden, med porlande springbrunnar och fågelkvitter i väl dolda högtalare. Hitut flyttar underhållningen sommartid.

Restaurangen är mycket populär och välbesökt men även om ni inte bokat bord kan personalen oftast finna en plats ganska snart. Under tiden kan man ju ta en öl eller drink i puben. Gästerna är både unga och medelålders men restaurangen är kanske inte den bästa för barnfamiljer. Många kändisar som varit på Irish Pub finns avfotograferade såsom kulturpersoner, politiker och affärsmän. Det verkar som om alla som besöker Lodz också passar på att besöka Irish Pub.

Jag föreslår att ni gör det samma. Smacznego!

Åsa Rudenius i Lódz

Åsa Rudenius Lódz

Text: Åsa Rudenius
Bilder från Irish Pub